Saltar al contingut principal

5. Estadístiques d'empresa i ocupació

Aquesta memòria està pendent d'aprovació per la Junta de Govern.

L'Àrea d'Empresa i Ocupació s'encarrega de dissenyar i produir les estadístiques de l'activitat empresarial i laboral que corresponen a l'Idescat.

La producció estadística empresarial inclou les estadístiques estructurals i conjunturals d'empreses i les estadístiques de sectors específics, com ara el sector exterior, el cultural, el turístic, el sector TIC, l'R+D i la innovació, amb un enfocament orientat també a la competitivitat i la sostenibilitat. Aquest darrer enfocament s'ha vist potenciat amb la inclusió a l'estadística oficial catalana del Compte dels fluxos de materials i de l'anàlisi de viabilitat per a la construcció i difusió d'un marc d'indicadors de l'economia circular per a Catalunya, i amb l'impuls per a la incorporació dels indicadors dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS), d'àmbit absolutament transversal. A aquestes actuacions cal afegir-hi, el 2023, la participació en un projecte liderat per la Comissió Europea per a l'establiment d'un marc d'indicadors de sostenibilitat del turisme.

Pel que fa a l'estadística laboral, les actuacions inclouen la dimensió i la caracterització de la força de treball, l'obtenció del nombre d'afiliats i afiliacions segons la residència padronal i de les afiliacions segons ubicació del compte de cotització, l'Estadística de salaris i l'Estadística de cost laboral, entre d'altres.

L'Àrea també ha d'elaborar el Registre estadístic d'entitats com a nucli d'integració, fonamentalment, de la informació administrativa i estadística d'empreses i establiments, i la seva relació amb els registres estadístics de població i de territori.

L'any 2023, l'Àrea d'Empresa i Ocupació ha destinat recursos a les línies d'actuació següents:

  1. Impuls de les estadístiques i sistemes d'indicadors sobre desenvolupament sostenible.
  2. Seguiment de l'impacte en les empreses de les mesures d'impuls de la transició ecològica i la transformació digital, i de la darrera reforma laboral.
  3. Anàlisi de viabilitat per a la innovació de productes i de processos de producció estadística.
  4. Manteniment i ampliació de la producció estadística de la qual és responsable, d'acord amb el Programa anual d'actuació estadística del 2023.
  5. Suport tècnic als òrgans i institucions integrats al Sistema estadístic de Catalunya, o externs, en les activitats estadístiques incloses en l'àmbit temàtic de l'Àrea.

En relació amb l'impuls d'estadístiques en l'àmbit de la sostenibilitat, cal esmentar les accions vinculades amb els indicadors dels Objectius de desenvolupament sostenible (ODS), el Compte de fluxos de materials, els Indicadors de l'economia circular i els Indicadors de sostenibilitat del turisme:

  • Pel que fa als objectius de desenvolupament sostenible (ODS), Catalunya disposa de dos sistemes d'indicadors per mesurar-ne el grau d'assoliment, que s'emmarquen en el Pla nacional per a la implementació de l'Agenda 2030 a Catalunya i que es duen a terme conjuntament amb el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), actualment adscrit al Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i la col·laboració dels departaments de la Generalitat:

    • Els indicadors dels objectius de desenvolupament sostenible de la UE per a Catalunya, que tenen com a referència la bateria oficial d'indicadors d'Eurostat, per al context europeu.
    • Els indicadors dels objectius de desenvolupament sostenible de les NU per a Catalunya, que permeten mesurar l'assoliment dels ODS a Catalunya a escala global i utilitzen la metodologia proposada per les Nacions Unides, adequada en el marc d'un grup de treball constituït pels òrgans d'estadística de les comunitats autònomes.

    L'any 2023 s'han continuat els treballs metodològics i d'elaboració que han permès ampliar el nombre d'indicadors disponibles, i s'ha procedit a l'actualització anual dels indicadors ja publicats.

  • En l'àmbit de la comptabilitat mediambiental, i en relació amb el Compte de fluxos de materials de l'economia catalana, s'han difós els resultats per a l'any 2020. Aquesta actuació estadística té com a objectiu presentar de forma sistemàtica, comparable i detallada els inputs físics de materials que entren en el sistema econòmic i els outputs generats en unitats físiques, fent una adaptació de la metodologia d'Eurostat a l'àmbit de Catalunya. També s'han iniciat els treballs tècnics per al càlcul de fluxos del comerç exterior en matèries primeres equivalents (MPE), que han de permetre tenir una informació més completa sobre l'ús dels recursos naturals o petjada material de l'economia catalana.

  • En relació amb els Indicadors de l'economia circular per a Catalunya, l'any 2023 s'han continuat els treballs d'anàlisi de la viabilitat per a la construcció i difusió d'un marc anual, prenent com a referència la bateria d'indicadors d'Eurostat, arran de la revisió i ampliació establerta per la Comissió Europea i publicada el mes de maig.

  • Pel que fa a l'establiment d'un marc d'Indicadors de sostenibilitat del turisme, s'ha participat, juntament amb la Direcció General de Turisme, en un projecte de col·laboració amb l'OCDE, la Comissió Europea i 4 regions (Andalusia, Catalunya, Comunitat Valenciana i Navarra). L'objectiu és desenvolupar un sistema d'indicadors que cobreixi àrees rellevants de la gestió de la sostenibilitat del turisme, que s'ha de basar en les recomanacions metodològiques de les principals organitzacions internacionals amb responsabilitats en l'elaboració i producció d'estadístiques i indicadors del sector turístic, en concret, l'OMT, l'OCDE i l'Eurostat, i que es perfeccionarà en una fase pilot posterior.

El 2023 ha estat un any marcat per l'afectació, en la política de contractació de les empreses, de la Reforma laboral del 2022, continguda en el Reial decret llei 32/2021, de 28 de desembre. També, un any més, per noves assignacions de fons gestionats en el marc del Pla de recuperació per a Europa (Next Generation EU), amb l'objectiu d'afrontar els reptes actuals i promoure que el país esdevingui més verd, més digital i més resilient. L'Àrea d'Empresa i Ocupació ha destinat recursos a obtenir nova informació per avaluar-ne l'impacte en l'activitat empresarial. Així, dels Mòduls d'actualitat empresarial de l'Enquesta de clima empresarial que s'han difós el 2023, els més destacats s'han orientat a obtenir inputs sobre els aspectes següents:

  • L'afectació de la reforma laboral del 2022 en la política de contractació de les empreses i les dificultats que han tingut els establiments per cobrir llocs de treball durant el 2023.
  • Les dificultats per contractar persones adequades titulades en FP en els darrers 3 anys i la col·laboració empresarial amb els centres que imparteixen FP.
  • El grau de coneixement empresarial i de sol·licitud dels Fons de recuperació europeus Next Generation i les seves principals línies d'ajut destinades a la reducció de l'impacte mediambiental i l'augment de la digitalització.

Pel que fa a la innovació de productes i de processos de la producció estadística, el 2023 s'ha donat continuïtat a projectes iniciats en períodes anteriors:

  • S'ha impulsat el desenvolupament del Sistema estadístic d'informació laboral, concebut a l'Àrea com un ecosistema de dades l'objectiu principal del qual és la producció eficient i enriquida d'estadístiques relacionades amb el mercat laboral. Es basa en el gran potencial dels registres administratius per generar informació de qualitat, però també en fonts de base mostral i preveu l'aprofitament d'altres fonts internes i externes i/o de base agregada. Alhora, s'interconnecta amb els registres bàsics de població, entitats i territori i els seus respectius satèl·lits, fet que ha de permetre analitzar la informació segons diverses perspectives. L'any 2023 s'han dut a terme treballs metodològics per a l'elaboració d'estadístiques de demografia de l'afiliació i empresarial a partir de diverses fonts disponibles.
  • S'han conclòs les tasques de validació de la informació primària i s'han programat les rutines per a l'automatització del càlcul de l'Estadística de la inserció laboral dels graduats i graduades universitaris, amb l'objectiu de difondre resultats a partir de la cohort 2012–2013 l'any 2024.
  • Pel que fa a les accions vinculades amb el desenvolupament de la Plataforma Cerdà, suport tecnològic del Sistema integrat d'informació estadística de l'Idescat, durant l'any 2023 s'han continuat els treballs per a la migració a aquesta Plataforma de la producció i difusió de les estadístiques de comerç amb l'estranger i per al desenvolupament de les estadístiques d'ocupació d'allotjaments turístics.
  • S'ha continuat amb la definició, desenvolupament i execució de mètodes de validació i imputació d'adreces i geocodificació de la informació d'afiliacions i comptes de cotització a la Seguretat Social, en col·laboració amb l'Àrea de Població i Territori, amb l'objectiu de millorar la ubicació geogràfica de la informació, permetre desagregacions territorials d'àmbit inframunicipal i classificacions territorials ad-hoc i diferents a les dels àmbits estàndard.
  • S'ha dut a terme un projecte pilot experimental de web scraping per avaluar l'oportunitat d'utilitzar de manera estable l'ús d'aquesta tècnica per disposar d'informació sobre les constitucions, modificacions i dissolucions d'empreses a Catalunya, i de les seves característiques i ubicació de seu social, amb finalitats estadístiques, que permeti enriquir el Directori d'empreses i establiments, el Registre estadístic d'entitats i el Sistema d'informació estadística laboral.

En relació amb les actuacions estadístiques consolidades, el 2023 s'ha caracteritzat per la continuïtat i l'actualització de la informació, el plantejament de l'ampliació de plans de tabulació i l'adopció de canvis metodològics derivats de l'aplicació de reglaments europeus:

  • En l'àmbit de la producció estadística d'empreses i sectors específics, de caràcter estructural, cal destacar les actuacions següents:

    • S'han dut a terme els treballs de recollida de la informació de l'Enquesta territorial sobre equipament i ús de TIC a les llars 2023. En aquesta edició s'han incorporat preguntes relatives al teletreball, que permeten obtenir informació sobre la possibilitat de fer-ne o no, la situació en relació amb el teletreball abans de la pandèmia, els recursos que l'empresa posa a disposició per afavorir-lo, els avantatges i desavantatges, i la valoració de l'experiència personal, entre d'altres.
    • En relació amb l'Estadística estructural d'empreses del sector industrial i l'Estadística estructural d'empreses del sector serveis, s'han produït canvis metodològics derivats de l'aplicació dels nous reglaments europeus, que han provocat un trencament de les sèries a partir de l'any de referència 2021. També, quan ha estat necessari, s'ha actualitzat l'estructura de les taules de resultats, amb l'objectiu d'incorporar al pla de tabulació els canvis derivats de la nova metodologia.
    • Els canvis anteriors s'han aplicat també en l'Estadística i comptes de les empreses culturals, l'Estadística i comptes de les empreses del turisme i l'Estadística i comptes de les empreses del sector TIC.
  • Pel que fa a l'estadística laboral, es destaquen les actuacions següents:

    • Al 2023 s'ha ampliat el pla de tabulació de l'estadística Afiliats i afiliacions a la Seguretat Social segons residència padronal de l'afiliat, amb la difusió de les afiliacions per compte d'altri segons grup de cotització (a partir del març de 2012) i les afiliacions per secció d'activitat econòmica (a partir del gener de 2022). També s'ha reforçat el mètode de preservació del secret estadístic i, a partir del gener de 2022, els resultats s'ofereixen arrodonits a valors múltiples de cinc.

Per acabar, en relació amb el suport tècnic als òrgans i institucions integrants del Sistema estadístic de Catalunya, o externs, en activitats estadístiques incloses en l'àmbit temàtic de l'Àrea, el 2023 cal destacar les accions següents:

  • Definició del marc mostral i elaboració de la mostra d'empreses de l'Enquesta de consums intermedis 2021, duta a terme per l'Idescat en el desenvolupament del projecte del Marc input-output de Catalunya 2021.
  • Suport metodològic i subministrament de dades per al desenvolupament de l'Observatori de la Cadena Alimentària del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
  • Suport a l'equip del Pla estratègic de l'alimentació de Catalunya en la definició i classificació dels indicadors de la Guia d'autoavaluació per a l'assoliment dels ODS en les empreses agroalimentàries i en el càlcul d'un indicador sintètic associat.
  • Elaboració d'informació estadística de base per al càlcul dels indicadors de l'economia blava.
  • Subministrament d'informació estadística a mida per a l'elaboració de l'Informe anual sobre la indústria a Catalunya 2022, del Departament d'Empresa i Treball.
  • Suport a l'INE, en l'àmbit de Catalunya, en l'organització d'un taller virtual sobre l'Enquesta d'innovació i l'Estadística sobre activitats de R+D, adreçat a les empreses participants en aquestes enquestes.

Actuacions estadístiques d'empresa i ocupació 2023

Enquesta de clima empresarial de Catalunya

Periodicitat: trimestral

Actuacions: Disseny del qüestionari, disseny i selecció de la mostra, contractació i control de l'empresa de treball de camp, i depuració i tabulació del fitxer de microdades.

Per a tots els trimestres del 2023, s'han publicat els resultats per al conjunt de Catalunya i per cada sector d'activitat econòmica:

  • indústria
  • construcció
  • comerç
  • hostaleria
  • resta de serveis

A partir d'aquesta estadística s'obtenen tabulacions específiques per a les demarcacions de les cambres de Lleida-Tàrrega, Terrassa i l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

A més, s'han publicat els resultats referents als Mòduls d'actualitat empresarial del quart trimestre del 2022 i del primer, segon i tercer del 2023. Els mòduls han recollit informació sobre les dificultats per disposar d'aprovisionaments i l'impacte en l'activitat empresarial del conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna; els fons de recuperació europeus; la formació professional i l'empresa, i la reforma laboral i les dificultats de contractació.

Altres organismes participants: Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona.

Estadística del comerç amb l'estranger segons contingut tecnològic

Periodicitat: trimestral i anual

Actuacions: Explotació estadística per oferir resultats d'exportacions i importacions de Catalunya amb l'estranger segons el contingut tecnològic dels productes industrials, en els àmbits de la Unió Europea i de la resta del món.

El 2023 s'ha continuat amb la producció habitual i s'han dut a terme treballs per al desenvolupament a la Plataforma Cerdà de la producció i difusió d'aquesta estadística.

Altres organismes participants: Agència Estatal d'Administració Tributària.

Directori d'empreses i establiments

Periodicitat: contínua

Actuacions: Elaboració del directori provisional corresponent a l'any 2021 segons el que preveu l'intercanvi d'informació sobre directoris d'empreses amb l'Institut Nacional d'Estadística (INE), d'acord amb el que estableix el Conveni sobre cooperació estadística i intercanvi d'informació entre l'INE i l'Idescat.

El 2023 s'ha continuat proporcionant resultats per municipis i comarques per atendre peticions d'explotació a mida. També s'ha actualitzat el directori definitiu afegint l'any de referència 2022, i així es disposa de resultats des del 2012 fins al 2022, a 1 de gener.

Altres organismes participants: cambres de comerç de Catalunya, departaments de la Generalitat de Catalunya, Institut Nacional d'Estadística, Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Agència Estatal d'Administració Tributària.

Índexs de comerç al detall

Periodicitat: mensual

Actuacions: Elaboració d'un indicador mensual que mesura l'evolució a curt termini de l'activitat de les empreses que operen en el sector del comerç al detall a Catalunya, a través de la variable volum de negoci, segons el tipus de producte.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística d'afiliats i afiliacions a la Seguretat Social segons residència padronal de l'afiliat

Periodicitat: mensual

Actuacions: Explotació mensual específica dels fitxers d'afiliats i afiliacions en tots els règims de la Seguretat Social, segons el municipi de residència padronal de l'afiliat, el sector d'activitat econòmica i les principals característiques demogràfiques (sexe, edat i nacionalitat).

També es difonen dades de temporalitat i parcialitat de les afiliacions a la Seguretat Social per compte d'altri, amb encreuaments per sexe, edat, nacionalitat i sector d'activitat, i dades del grau de temporalitat i parcialitat per sexe.

El 2023 s'ha ampliat la tabulació i es difonen les afiliacions per compte d'altri segons grup de cotització a partir del març del 2012. També es van incorporar les afiliacions per secció d'activitat econòmica amb dades a partir del gener del 2022. A banda d'ampliar la tabulació també es va dur a terme un canvi en el mètode de preservació del secret estadístic per reforçar-lo en la difusió de resultats, i és per aquest motiu que, a partir de la data de referència de gener del 2022, els resultats s'ofereixen arrodonits al múltiple de 5 més proper.

Altres organismes participants: Tresoreria General de la Seguretat Social, Institut Social de la Marina.

Estadística de l'ocupació assalariada i autònoma segons afiliacions a la Seguretat Social

Periodicitat: trimestral

Actuacions: Explotació a últim dia del trimestre dels fitxers d'afiliacions en el Règim general de la Seguretat Social segons la ubicació del compte de cotització i en el Règim especial dels treballadors autònoms segons la ubicació de la seva activitat. Els resultats es desagreguen per sector, secció i divisió d'activitat econòmica i per grandària del compte de cotització.

A partir del 2022 l'Idescat és l'organisme responsable d'aquesta actuació estadística i publica els resultats detallats a partir del desembre del 2020.

Altres organismes participants: Tresoreria General de la Seguretat Social, Institut Social de la Marina.

Estadística estructural d'empreses del sector serveis

Periodicitat: anual

Actuacions: Actualització anual per a Catalunya, per a l'any 2020, dels resultats de l'Estadística estructural d'empreses del sector serveis per conèixer les característiques estructurals i estimar les macromagnituds més rellevants de les empreses del sector serveis no comercials.

Degut als canvis metodològics que ha tingut l'estadística en aplicació dels nous reglaments europeus, es produeix un trencament de sèrie a partir de l'any de referència 2021.

Els canvis més significatius a l'Estadística estructural d'empreses del sector serveis són:

  • Per primera vegada s'enquesten empreses d'Educació (secció P de la CCAE-2009) i d'Activitats sanitàries i de serveis socials (secció Q).
  • S'amplia la mostra de les Activitats artístiques, recreatives i d'entreteniment (secció R de la CCAE-2009), de la Reparació d'ordinadors, d'efectes personals i efectes domèstics (divisió 95) i de les Altres activitats de serveis personals (divisió 96).
  • Es determina quins sectors institucionals són objecte de cobertura de l'Estadística, focalitzats en les unitats productores de mercat. En aquest sentit, s'hi inclouen les societats no financeres (societats anònimes, societats de responsabilitat limitada, altres empreses no financeres amb personalitat jurídica pròpia, empreses i altres ens públics productors de mercat) i les llars com a empresaris individuals (és a dir, empreses sense personalitat jurídica diferent de la dels seus propietaris), i es deixen explícitament fora de la cobertura les institucions financeres (tot i ser productores de mercat) i els sectors institucionals de les administracions públiques i les institucions sense finalitat de lucre al servei de les llars.
  • Es produeix una millora de l'estimació del nombre d'empreses.

Per tant, els resultats a partir del 2021 no són estrictament comparables amb els dels anys anteriors.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística estructural d'empreses del sector comerç

Periodicitat: anual

Actuacions: Actualització anual per a Catalunya, per a l'any 2021, dels resultats de l'Estadística estructural d'empreses del sector comerç per conèixer les característiques estructurals i estimar les macromagnituds més rellevants de les empreses del sector comerç.

Degut als canvis metodològics que ha tingut l'estadística en aplicació dels nous reglaments europeus, es produeix un trencament de sèrie a partir de l'any de referència 2021.

Els canvis més significatius a l'Estadística estructural d'empreses del sector comerç són:

  • Es determina quins sectors institucionals són objecte de cobertura de l'Estadística, focalitzats en les unitats productores de mercat. En aquest sentit, s'hi inclouen les societats no financeres (societats anònimes, societats de responsabilitat limitada, altres empreses no financeres amb personalitat jurídica pròpia, empreses i altres ens públics productors de mercat) i les llars com a empresaris individuals (és a dir, empreses sense personalitat jurídica diferent de la dels seus propietaris), i es deixen explícitament fora de la cobertura les institucions financeres (tot i ser productores de mercat) i els sectors institucionals de les administracions públiques i les institucions sense finalitat de lucre al servei de les llars.
  • Es produeix una millora de l'estimació del nombre d'empreses.

Amb tot, les variables econòmiques del conjunt del sector del comerç es veuen molt poc afectades pel canvi esmentat.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística d'empreses i establiments

Periodicitat: anual

Actuacions: Actualització per al 2022 de resultats anuals a partir del directori d'empreses i establiments de l'Institut Nacional d'Estadística.

S'ofereixen resultats segons les branques d'activitat econòmica per a les empreses amb activitat econòmica a Catalunya i per condició jurídica i estrats de nombre d'assalariats.

Fins a l'any de referència 2018 el concepte d'empresa coincidia amb el d'unitat legal, però ha canviat a partir del 2019. El nou concepte estadístic d'empresa incideix en l'estructura organitzativa, l'autonomia de decisió i l'orientació al mercat de l'empresa. En definitiva, es prioritzen els factors econòmics de les unitats davant de la visió tradicional, més orientada als aspectes legals. Les unitats legals que no formen part de grups d'empreses se segueixen considerant empreses per si mateixes.

Les dades de l'any 2022 s'han continuat presentant tant amb la nova definició com amb l'antiga.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística d'estructura salarial

Periodicitat: anual

Actuacions: El 2023 s'han difós els resultats de l'Enquesta anual d'estructura salarial 2021, que ofereix informació dels salaris segons les principals variables sociodemogràfiques (sexe, edat i nacionalitat) i segons les principals característiques de l'ocupació (sector d'activitat, tipus d'ocupació, tipus de contracte i tipus de jornada). També ofereix el guany mitjà per hora normal de treball per sexe i sectors d'activitat, tipus d'ocupació i tipus de contracte.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de costos laborals

Periodicitat: trimestral i anual

Actuacions: Explotació específica per a Catalunya de l'Enquesta trimestral de cost laboral i de l'Enquesta anual de cost laboral, per obtenir periòdicament informació estadística sobre el cost de la força de treball desagregat per components.

El 2023 s'ha continuat amb la producció habitual.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística sobre activitats en R+D

Periodicitat: anual

Actuacions: Explotació específica per a Catalunya de les estadístiques sobre activitats d'R+D, amb l'objectiu de conèixer el finançament i la despesa en recerca i desenvolupament en els diferents sectors d'execució i els recursos humans que s'hi destinen.

L'any 2023 s'han difós els resultats corresponents a l'any 2021.

Com cada any, el 2023 s'ha treballat amb la Secretaria d'Universitats i Recerca i amb l'Agència per a la Competitivitat de l'Empresa (ACCIÓ) en la renovació del directori que es tramet anualment a l'Institut Nacional d'Estadística i que constitueix la base de l'operació.

Altres organismes participants: Departament de Recerca i Universitats, Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de l'activitat en càmpings

Periodicitat: trimestral i anual

Actuacions: Explotació específica per a Catalunya de l'Enquesta d'ocupació en càmpings corresponent a l'any 2023, a partir dels fitxers facilitats per l'Institut Nacional d'Estadística, per obtenir el nombre de viatgers, les pernoctacions i el grau d'ocupació per categories de l'establiment, marques turístiques i origen geogràfic.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de l'activitat en allotjaments de turisme rural

Periodicitat: trimestral i anual

Actuacions: Explotació específica per a Catalunya de l'Enquesta d'ocupació en turisme rural corresponent a l'any 2023, a partir dels fitxers facilitats per l'Institut Nacional d'Estadística, per obtenir el nombre de viatgers, les pernoctacions i el grau d'ocupació per marques turístiques i origen geogràfic.

El 2023 s'ha continuat amb la producció habitual, però també s'ha treballat en diferents aspectes per a la migració a la Plataforma Cerdà de la producció i difusió d'aquesta Estadística.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de l'activitat hotelera

Periodicitat: mensual i anual

Actuacions: Explotació específica per a Catalunya de l'Enquesta d'ocupació hotelera corresponent a l'any 2023, a partir dels fitxers facilitats per l'Institut Nacional d'Estadística, per obtenir el nombre de viatgers, pernoctacions i grau d'ocupació per categories de l'establiment, marques turístiques i origen geogràfic.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de l'audiovisual

Periodicitat: anual

Actuacions: Caracterització del sector audiovisual a partir de l'explotació específica de l'Enquesta anual sobre les empreses de serveis a Catalunya i d'altres enquestes directes al sector, per conèixer l'evolució de la producció, la despesa i l'ocupació dels seus professionals. L'actuació també preveu el tractament d'arxius administratius que regulen l'activitat del sector i l'explotació d'operacions estadístiques adreçades a la població en aquest àmbit.

L'any 2023 s'ha publicat la informació relativa al 2021.

Altres organismes participants: Consell de l'Audiovisual de Catalunya, Departament de Cultura, Departament de la Presidència, Institut Català de les Empreses Culturals, Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de població activa

Periodicitat: trimestral i anual

Actuacions: Explotació específica per a Catalunya dels fitxers de l'Enquesta de població activa trimestrals i anuals.

El 2023 s'ha continuat amb la producció habitual.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística del comerç amb l'estranger

Periodicitat: mensual i anual

Actuacions: Explotació estadística per oferir resultats d'exportacions i importacions de Catalunya amb l'estranger. Es presenta la informació per diverses classificacions (TARIC, destinació econòmica dels béns, CUCI-Rev. 4 i CCAE-2009) i per àrees geogràfiques i països.

El 2023 s'ha continuat amb la producció habitual, però també s'ha seguit treballant en diferents aspectes per a la migració a la Plataforma Cerdà de la producció i difusió d'aquesta Estadística.

Altres organismes participants: Agència Estatal d'Administració Tributària.

Estadística del turisme a Catalunya dels residents de la resta de l'Estat

Periodicitat: trimestral i anual

Actuacions: Explotació trimestral de l'Enquesta de turisme de residents de l'Institut Nacional d'Estadística, amb l'objectiu de conèixer les principals característiques dels viatges a Catalunya dels residents de la resta de l'Estat.

El 2023 s'ha continuat amb la producció habitual.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística del turisme dels residents de Catalunya

Periodicitat: trimestral i anual

Actuacions: Explotació trimestral de l'Enquesta de turisme de residents de l'Institut Nacional d'Estadística, amb l'objectiu de conèixer les principals característiques dels viatges dels residents de Catalunya amb destinació a Catalunya, a la resta de l'Estat i a l'estranger.

El 2023 s'ha continuat amb la producció habitual.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística dels visitants estrangers

Periodicitat: mensual i anual

Actuacions: Explotació per als mesos del 2023 de l'Estadística de moviments turístics en frontera i l'Enquesta de despesa turística de l'Institut Nacional d'Estadística, per conèixer les principals característiques del turisme estranger a Catalunya.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de la despesa dels visitants estrangers

Periodicitat: mensual i anual

Actuacions: Explotació per als mesos del 2023 de l'Estadística de moviments turístics en frontera i Enquesta de despesa turística de l'Institut Nacional d'Estadística, per conèixer la despesa del turisme estranger a Catalunya.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de la inserció laboral dels graduats universitaris

Actuacions: Actuacions: L'any 2023 s'ha validat exhaustivament la informació de base a partir del curs 2012–2013, s'ha detallat el pla de tabulació i s'ha automatitzat el càlcul de totes les taules i els indicadors relacionats amb l'objectiu de poder difondre els primers resultats a principis del 2024.

Per al càlcul d'aquests indicadors és fonamental l'ús de registres administratius, com el fitxer d'estudiants universitaris i el Registre d'afiliats i afiliacions a la Seguretat Social, entre d'altres.

Altres organismes participants: Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya.

Estadística i comptes de les empreses culturals

Periodicitat: anual

Actuacions: Estadística de síntesi que recull un conjunt de magnituds econòmiques i d'indicadors rellevants de les empreses de l'àmbit cultural, que permet conèixer de manera precisa i fiable la grandària econòmica i l'evolució anual d'aquest sector.

El 2023 s'ha dut a terme l'actualització amb dades referides a l'any 2021, en el qual s'han aplicat diverses millores metodològiques a l'Estadística estructural d'empreses, que han provocat que els resultats d'aquest any no siguin estrictament comparables amb els dels anys anteriors. Els canvis més destacats que han afectat l'Estadística i comptes de les empreses culturals són: la inclusió de l'Educació (secció P de la CCAE-2009); l'ampliació de la mostra de les Activitats artístiques, recreatives i d'entreteniment (secció R), de la Reparació d'ordinadors, d'efectes personals i efectes domèstics (divisió 95 de la CCAE-2009) i d'Altres activitats de serveis personals (divisió 96); la concreció de quins sectors institucionals són objecte de cobertura de l'Estadística, i, finalment, una millora en l'estimació del nombre d'empreses.

A partir de l'any 2020, l'Enquesta sobre innovació a les empreses té periodicitat biennal i es du a terme els anys parells. Per aquest motiu, l'any 2021 no hi ha dades disponibles sobre innovació.

Altres organismes participants: Departament de Cultura, Institut Nacional d'Estadística, Agència Estatal d'Administració Tributària.

Estadística i comptes de les empreses del turisme

Periodicitat: anual

Actuacions: Estadística de síntesi que fa possible un seguiment multidimensional del sector del turisme amb periodicitat anual, des de la perspectiva empresarial, i que inclou la publicació dels resultats empresarials bàsics i d'altres indicadors rellevants.

El 2023 s'ha actualitzat aquesta Estadística amb dades referides a l'any 2021, en el qual s'han aplicat diverses millores metodològiques a l'Estadística estructural d'empreses, que han provocat que els resultats d'aquest any no siguin estrictament comparables amb els dels anys anteriors. Els canvis més destacats que han afectat l'Estadística i comptes de les empreses turístiques són: l'ampliació de la mostra de les Activitats artístiques, recreatives i d'entreteniment (secció R de la CCAE-2099); la concreció de quins sectors institucionals són objecte de cobertura de l'Estadística, i, finalment, una millora en l'estimació del nombre d'empreses.

A partir de l'any 2020, l'Enquesta sobre innovació a les empreses té periodicitat biennal i es du a terme els anys parells. Per aquest motiu, l'any 2021 no hi ha dades disponibles sobre innovació.

Altres organismes participants: Departament d'Empresa i Treball, Institut Nacional d'Estadística.

Estadística i comptes de les empreses del sector TIC

Periodicitat: anual

Actuacions: Estadística de síntesi de periodicitat anual que, mitjançant la recopilació d'informació estadística de diverses fonts, pretén il·lustrar la situació de les empreses del sector TIC segons la delimitació del sector proposada per l'OCDE.

El 2023 s'ha dut a terme l'actualització amb dades referides a l'any 2021, en el qual s'han aplicat diverses millores metodològiques a l'Estadística estructural d'empreses, que fan que els resultats d'aquest any no siguin estrictament comparables amb els dels anys anteriors. Els canvis més destacats que han afectat l'Estadística i comptes de les empreses del sector TIC són: l'ampliació de la mostra de l'activitat Reparació d'ordinadors, d'efectes personals i efectes domèstics (divisió 95 de la CCAE-2009); la concreció de quins sectors institucionals són objecte de cobertura de l'Estadística, i, finalment, una millora en l'estimació del nombre d'empreses.

També hi ha hagut millores metodològiques a l'Enquesta industrial de productes, que han provocat una ruptura de sèrie amb les dades d'anys anteriors. Per acabar, a partir de l'any 2020, l'Enquesta sobre innovació a les empreses de l'INE té periodicitat biennal i es du a terme els anys parells. Per aquest motiu, l'any 2021 no hi ha dades disponibles sobre innovació.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística, Agència Estatal d'Administració Tributària.

Estadística estructural d'empreses de la indústria

Periodicitat: anual

Actuacions: Actualització anual per a Catalunya per a l'any 2020 dels resultats de l'Estadística estructural d'empreses del sector industrial per conèixer les característiques estructurals i estimar les macromagnituds més rellevants per branques d'activitat de les empreses del sector industrial.

L'any de referència 2021 s'apliquen diverses millores metodològiques en aplicació dels nous reglaments europeus. Aquestes millores afecten l'Estadística estructural d'empreses i, en el cas del sector industrial, el principal canvi és que es determina quins sectors institucionals són objecte de cobertura de l'Estadística, focalitzats en les unitats productores de mercat, i es deixen explícitament fora de la cobertura les institucions financeres (tot i ser productores de mercat) i els sectors institucionals de les administracions públiques i les institucions sense finalitat de lucre al servei de les llars. Una de les seccions més afectades per aquest canvi és la de subministrament d'aigua, sanejament i gestió de residus (secció E de la CCAE-2009), i, en conseqüència, a partir del 2021 els resultats no són estrictament comparables amb els dels anys anteriors. Amb tot, les variables econòmiques del conjunt del sector de la indústria es veuen molt poc afectades pel canvi esmentat.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística industrial de productes

Periodicitat: anual

Actuacions: Treballs necessaris per a l'actualització anual per a Catalunya dels resultats de l'Enquesta industrial de productes corresponent a l'any 2021 (provisionals) i 2020 (definitius). Aquests treballs s'han centrat fonamentalment en les modificacions introduïdes en la llista PRODCOM, que codifica els productes investigats per l'Enquesta.

L'objectiu és obtenir informació detallada del valor i la quantitat de les vendes d'un conjunt de productes que cobreixen la major part del sector industrial.

El 2023 s'ha dut a terme l'actualització amb dades definitives referides a l'any 2021 i provisionals de l'any 2022.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística longitudinal de vides laborals

Periodicitat: anual

Actuacions: Explotació anual específica per a Catalunya dels fitxers de la Mostra contínua de vides laborals, per obtenir informació estadística de les persones que hagin estat en situació d'afiliació en alta o hagin rebut alguna pensió contributiva de la Seguretat Social en algun moment de l'any de referència.

Es difonen resultats per a Catalunya, províncies i municipis de més de 40.000 habitants.

L'any 2023 no s'han pogut difondre els resultats de l'Estadística longitudinal de vides laborals 2022, degut al canvi en el sistema de cessió dels fitxers de la Mostra contínua de vides laborals per part de la Tresoreria General de la Seguretat Social.

Estadística sobre l'ús de TIC i del comerç electrònic a les empreses

Periodicitat: anual

Actuacions: Explotació específica per a les empreses amb seu a Catalunya del fitxer de microdades corresponent a l'any 2022–2023 de l'Enquesta sobre l'ús de tecnologies de la informació i la comunicació i del comerç electrònic a les empreses de l'Institut Nacional d'Estadística.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística sobre equipament i ús de TIC a les llars

Periodicitat: anual

Actuacions: Explotació específica per a les llars catalanes del fitxer de microdades corresponent a l'any 2023 de l'Enquesta sobre l'ús de tecnologies de la informació i la comunicació a les llars de l'Institut Nacional d'Estadística.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística territorial sobre equipament i ús de TIC a les llars

Periodicitat: biennal

Actuacions: TRealització del treball de camp de l'Enquesta territorial sobre TIC a les llars corresponent a l'any 2023. Aquesta operació té caràcter biennal. En aquesta edició s'hi inclou un mòdul sobre teletreball.

Els resultats d'aquesta operació complementen la informació proporcionada per l'Enquesta sobre equipament i ús de TIC a les llars de l'Institut Nacional d'Estadística.

Índex de preus industrials

Periodicitat: mensual i anual

Actuacions: Explotació de l'arxiu lliurat per l'Institut Nacional d'Estadística amb la finalitat de mesurar l'evolució dels preus dels productes fabricats per les branques industrials, per grans sectors industrials i per seccions i divisions, en la primera etapa de la seva comercialització.

El 2023 s'ha continuat amb la producció habitual.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Índex de producció industrial

Periodicitat: mensual i anual

Actuacions: Explotació de l'arxiu lliurat per l'Institut Nacional d'Estadística per mesurar l'evolució del volum del valor afegit brut generat per les branques industrials, per grans sectors industrials i per seccions i divisions; és a dir, mesura els canvis en la producció industrial sense l'efecte dels preus. També es fa el càlcul dels grans sectors industrials corregits d'efecte calendari.

El 2023 s'ha continuat amb la producció habitual.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Índex de vendes en grans superfícies

Periodicitat: mensual i anual

Actuacions: Elaboració d'un indicador que ofereix informació de les vendes en alimentació i resta de productes a les grans superfícies no especialitzades amb una superfície superior a 2.500 metres quadrats.

El 2023 s'ha continuat amb la producció habitual.

Índex de volum de negoci a la indústria

Periodicitat: mensual

Actuacions: Elaboració d'un índex de volum de negoci a la indústria per destinació econòmica dels béns, per tal de reflectir l'evolució conjuntural de la facturació de les empreses industrials de Catalunya.

El 2023 s'ha continuat amb la producció habitual.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Indicador de confiança empresarial

Periodicitat: trimestral

Actuacions: Obtenció d'indicadors sintètics per a Catalunya a partir de la integració de mostres de l'Enquesta de clima empresarial de Catalunya i l'operació de l'Institut Nacional d'Estadística sobre els indicadors de confiança empresarial.

Aquests indicadors, de periodicitat trimestral, es basen en l'opinió dels empresaris catalans i es calculen a partir d'una metodologia harmonitzada per garantir la comparabilitat amb els indicadors del conjunt de l'Estat.

Per a tots els trimestres del 2023, s'han publicat els resultats per a cada sector d'activitat econòmica (indústria, construcció, comerç, hostaleria i transport, i resta de serveis). També es difon l'índex de confiança empresarial harmonitzat per grandària de l'establiment i per agrupacions de demarcacions camerals.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Indicadors conjunturals d'activitat del sector serveis

Periodicitat: mensual i trimestral

Actuacions: Elaboració de dos indicadors del sector serveis: Indicador d'activitat del sector serveis per volum de negoci (IASSVN) i l'Indicador conjuntural de producció del sector serveis (IPROSS). L'IASSVN reflecteix l'evolució conjuntural de l'activitat real d'aquest sector a través de la variable volum de negoci. El volum de negoci comprèn els imports facturats per l'empresa per a la prestació de serveis i venda de béns, que són objecte de l'activitat de l'empresa. Pel que fa a l'IPROSS, s'elabora un indicador per conèixer l'evolució real del valor afegit brut del sector serveis.

El 2023 s'ha continuat amb la producció habitual.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Indicadors de posició competitiva del sector industrial

Periodicitat: trimestral

Actuacions: Continuació dels treballs de revisió i actualització de la metodologia emprada en el càlcul dels indicadors per mesurar la competitivitat del sector industrial català, que tenen en compte l'evolució de les taxes de canvi, dels preus i de les quotes de mercat.

Altres organismes participants: Departament d'Economia i Hisenda.

Indicadors de rendibilitat del sector hoteler

Periodicitat: mensual i anual

Actuacions: Explotació específica per a Catalunya de l'Enquesta d'ocupació hotelera d'àmbit estatal per conèixer la facturació mitjana per habitació ocupada (ADR) i els ingressos per habitació disponible (RevPAR), per marques turístiques i categories dels establiments.

El 2023 s'ha continuat amb la producció habitual.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Indicadors dels sectors i productes d'alta tecnologia

Actuacions: L'any 2023 han continuat els treballs de preparació dels resultats dels indicadors dels sectors i productes d'alta tecnologia, dels sectors industrials i de serveis, d'acord amb els nous requeriments de difusió de resultats al web de l'Idescat.

Registre estadístic d'entitats

Periodicitat: contínua

Actuacions: Treballs preparatoris del sistema del Registre d'empreses de Catalunya en el qual, sobre la base del directori d'empreses i establiments de les empreses catalanes, s'ha d'integrar tota la informació disponible sobre aquestes empreses derivada de registres administratius i de diferents operacions d'enquesta.

El 2023 s'ha seguit actualitzant l'inventari de fonts, s'ha aprofundit en el conjunt de requeriments necessaris per construir el Registre i s'ha continuat amb els treballs de delimitació de la informació del Registre que es pot difondre, preservant el secret estadístic i les dades de caràcter personal.

Estadística de filials d'empreses estrangeres a Catalunya

Actuacions: S'ha publicat l'explotació específica per a Catalunya de l'Estadística estructural d'empreses dels sectors de la indústria, el comerç i els serveis, amb l'objectiu de conèixer les característiques estructurals més rellevants de les filials d'empreses estrangeres localitzades a Catalunya, des del doble vessant d'empreses amb establiments a Catalunya i d'empreses amb seu a Catalunya.

El 2023 s'han publicat les taules corresponents a l'any 2020.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Compte de fluxos de materials

Periodicitat: anual

Actuacions: Aquesta estadística mostra de forma sistemàtica, comparable i detallada els inputs físics de materials que entren en el sistema econòmic i els outputs generats en unitats físiques (tones). Aquest compte permet obtenir un conjunt d'indicadors agregats de l'ús de recursos naturals, dels quals es poden derivar indicadors sobre la productivitat dels recursos en relació amb el PIB, per exemple. El projecte se situa dins l'àmbit de la comptabilitat mediambiental (CMA).

El 2023 s'han publicat les taules referides a l'any 2020, a partir d'una adaptació de la metodologia d'Eurostat a l'àmbit de Catalunya, i s'han dut a terme tasques tècniques per al càlcul de fluxos del comerç exterior en matèries primeres equivalents (MPE). Les MPE són comptes complementaris al CFM que permeten tenir una informació més completa sobre l'ús dels recursos naturals d'una economia o petjada material. Les MPE transformen les magnituds físiques d'importacions i exportacions de productes semimanufacturats i manufacturats en les quantitats de matèries primeres necessàries per produir-les, corregint la infravaloració que suposa la pèrdua de material útil en el procés productiu.

Evolució del perímetre de les activitats econòmiques de l'àmbit de la indústria

Actuacions: Revisió periòdica del perímetre vigent, a nivell estadístic i analític, de les activitats econòmiques que formen part de l'àmbit de la indústria, que permeti tenir una visió de futur del sector que inclogui els serveis d'alt valor afegit i d'alt contingut tecnològic. Aquesta actuació està inclosa en el Pacte nacional per a la indústria, un acord programàtic derivat de la resolució del Parlament 251/XI, de 13 de juliol de 2016.

Aquesta actuació estadística no s'ha dut a terme.

Altres organismes participants: Departament d'Empresa i Treball.

Estadística territorial d'empreses i establiments

Actuacions: Distribució per municipis del nombre d'empreses i establiments amb activitat a Catalunya, segons diversos criteris de classificació (sectors d'activitat, grandària, condició jurídica, etc.), a partir de la informació del Registre estadístic d'entitats (REE) i de diversos registres administratius que es detallen en l'actuació estadística d'elaboració del REE.

Aquesta actuació estadística s'atén sota comanda.

Estadística del mercat de treball de les persones amb discapacitat

Actuacions: L'any 2023 s'han difós els resultats de l'Estadística del mercat de treball de les persones amb discapacitat per al període 2020. Aquesta Estadística té com a objectiu principal obtenir informació sobre la relació amb el mercat de treball de la població de 16 a 64 anys amb un grau de discapacitat oficialment reconegut i que resideix en habitatges familiars principals.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Indicadors dels objectius de desenvolupament sostenible (UE)

Actuacions: L'any 2023 s'han dut a terme els treballs d'actualització de la bateria, en aquells indicadors publicats el 2022, alhora que s'han anat incorporant, de manera progressiva i continuada, tots aquells indicadors que s'han pogut homologar als criteris metodològics d'Eurostat.

Altres organismes participants: Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible.

Indicadors dels objectius de desenvolupament sostenible (ONU)

Actuacions: L'any 2023 s'han dut a terme els treballs d'actualització de la bateria, en aquells indicadors publicats el 2022. Alhora, s'han anat incorporant nous indicadors i s'ha continuat amb els treballs metodològics i d'elaboració del marc d'indicadors, que serveixen per al seguiment dels objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030 a Catalunya, amb l'objectiu de completar-lo amb tots els que superin els criteris de qualitat, solidesa i adequació als criteris metodològics preestablerts.

Altres organismes participants: Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible.

Indicadors de l'economia circular

Actuacions: L'any 2023 s'han continuat els treballs d'anàlisi de la viabilitat per a la construcció i difusió d'un marc d'indicadors anuals dels indicadors de l'economia circular per a Catalunya prenent com a referència la bateria d'indicadors d'Eurostat, arran de la revisió publicada el mes de maig. Una economia circular té com a objectiu mantenir el valor dels productes, materials i recursos durant el major temps possible, retornant-los al cicle del producte al final del seu ús, tot minimitzant la generació de residus. El marc de seguiment de l'economia circular actual consta d'onze indicadors, establerts per la Comissió Europea, alguns dels quals es desglossen en subindicadors.

Demografia de l'afiliació a la Seguretat Social

Actuacions: L'any 2023 s'ha dut a terme l'estudi de viabilitat per a l'elaboració d'informació estadística que permeti analitzar la creació i destrucció d'ocupació en l'àmbit sectorial i territorial, tenint en compte les característiques personals i laborals dels llocs de treball.

Sistema d'informació estadística laboral

Actuacions: L'any 2023 s'han dut a terme treballs metodològics per a l'elaboració d'estadístiques de demografia empresarial a partir de diverses fonts disponibles. El Sistema estadístic d'informació laboral és un ecosistema de dades el principal objectiu del qual és la producció eficient i enriquida d'estadístiques relacionades amb el mercat laboral, que es basa en el gran potencial dels registres administratius per generar informació de qualitat. També inclou fonts basades en enquestes i preveu la utilització d'altres fonts internes, externes o agregades. Alhora, està interconnectat amb el Registre estadístic de població (REP), el Registre estadístic d'empreses (REE) i el Registre estadístic de territori (RET), i els seus respectius satèl·lits, fet que permet analitzar la informació des de diferents perspectives. Aquest sistema garanteix la coherència de resultats i la unicitat de la informació.