Saltar al contingut principal

3. Estadístiques de població i territori

Aquesta memòria està pendent d'aprovació per la Junta de Govern.

L'Àrea de Població i Territori és responsable de la producció d'estadística demogràfica i territorial a l'Idescat, que inclou l'elaboració del Registre estadístic de població (REP) i del Registre estadístic del territori (RET), amb l'objectiu d'obtenir estadístiques de base territorial amb la màxima qualitat i exhaustivitat.

La producció estadística demogràfica permet disposar de dades detallades de les xifres de població per sexe i edat i la seva distribució territorial a partir de fonts com els censos, els padrons, les estimacions i les projeccions de població. L'estadística demogràfica inclou també fonts de dades que, a partir d'enquestes i/o de l'aprofitament estadístic de registres administratius, proporcionen dades relatives a les característiques de la població, com el nivell educatiu, la mobilitat, la nacionalitat, la relació amb l'activitat econòmica i les llars i els habitatges.

Les fonts relatives al creixement demogràfic inclouen tant la informació sobre el moviment migratori (altes i baixes per canvi de residència) com el moviment natural (natalitat i mortalitat). A partir d'aquestes dades s'elaboren indicadors, com l'esperança de vida i el nombre mitjà de fills per dona, que són els indicadors demogràfics més importants del nivell reproductiu de la població.

Les estadístiques de síntesi com l'Índex d'igualtat de gènere o l'Índex socioeconòmic territorial s'elaboren per donar resposta a les demandes d'informació que genera el canvi demogràfic i, molt especialment, per mesurar les desigualtats associades al gènere, a l'edat i el territori.

Aquest any, han estat molt rellevants els canvis en les fonts d'estadística demogràfica arran de la publicació del nou Cens de població de caràcter anual, basat en l'explotació estadística de registres administratius, i que substitueix, com a població de referència a efectes estadístics, el Padró continu.

En aquest sentit, el 2023 ha estat un any de transició, atès que la publicació de les dades del nou cens de 2021 ha conviscut amb la publicació dels resultats de l'explotació estadística del Padró continu a 1 de gener de 2022, darrer any de la sèrie padronal iniciada el 2000. S'han publicat també les xifres oficials del Padró municipal d'habitants a 1 de gener de 2023, per municipis, comarques i províncies, que són les de referència només en els casos en què expressament s'exigeixi l'ús de la població empadronada segons el procediment que empara la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local (LBRL), i el Reglament de població i demarcació territorial de les entitats locals (RPDT).

El nou cens anual implica que les Estimacions de població a 1 de gener de cada any passen a ser definitives al cap d'un any i dos mesos de la data de referència i coincideixen amb les dades del Cens de població a la mateixa data. Amb l'objectiu de proporcionar un càlcul de la població amb el mínim retard respecte de la data de referència, s'elaboren Estimacions de població semestralment (anteriorment s'elaboraven cada 12 mesos). L'estimació de població a 1 de gener s'elabora al segon trimestre i l'estimació a 1 de juliol s'elabora al quart trimestre. Una novetat destacada de l'any 2023 és l'avançament, amb caràcter extraordinari, de resultats de les estimacions de població a data 1 de novembre, en què es va comunicar la fita històrica que el nombre de residents a Catalunya havia assolit la xifra de 8 milions d'habitants.

Arran de la disponibilitat del Cens de població de 2021, s'han elaborat les Estimacions de població intercensals 2012–2021, que es calculen a partir de la informació dels censos 2011 i 2021. També s'han calculat de nou tots els indicadors demogràfics (d'estructura, de creixement i del moviment natural i migratori) d'aquest període.

L'explotació dels fitxers del Cens de població d'habitatges (CENSPH 2021) ha ocupat una part important de la producció de l'Àrea de població i territori, juntament amb l'Estadística de característiques essencials de la població i els habitatges (CEPH 2021), que és una nova enquesta de l'INE de caràcter quinquennal que complementa els resultats censals.

Pel que fa al nou Cens de població d'habitatges 2021, s'han publicat els següents blocs d'informació:

  • Estructura de la població (març)
  • Relació amb l'activitat econòmica i estudis (juliol)
  • Habitatges (octubre)
  • Població en establiments col·lectius (desembre)
  • Llars i famílies, i estat civil (desembre)

Per primera vegada, en la difusió de cada bloc d'informació s'hi ha inclòs una bateria d'indicadors disponibles fins al nivell de secció censal.

L'explotació dels fitxers de l'Estadística de característiques essencials de la població i els habitatges 2021 ha donat lloc a la publicació dels blocs següents:

  • Llengües (juliol)
  • Habitatges principals (octubre)
  • Llars i famílies (desembre)

L'any 2023 s'han iniciat treballs de millora pel que fa a les estadístiques del moviment natural de la població a partir de la disponibilitat de la informació generada pel sistema de registres, RET i REP. D'una banda, s'han georeferenciat tots els fitxers de microdades de defuncions del període 2000–2022. Pel que fa a l'estadística de naixements, s'han integrat nous fitxers procedents del Registre Civil i del Departament de Salut i s'hi ha incorporat informació de les variables del REP i del RET (georeferenciació) per tal de millorar la qualitat i l'exhaustivitat del fitxer de parts de l'any 2022.

El desenvolupament de l'estadística territorial a l'Idescat continua avançant amb noves aproximacions, eines i tractaments de les dades per donar compte de la realitat municipal i inframunicipal més propera als ciutadans. La difusió de resultats de diferent estadístiques (IST, CENSPH i DEGURBA) s'ha acompanyat de mapes interactius que permeten optimitzar la visualització de la informació territorial. Destaca també l'ampliació de resultats territorials inframunicipals de l'Índex socioeconòmic territorial (IST) i de l'Estadística del grau d'urbanització (DEGURBA).

  • S‘han publicat per primera vegada per seccions censals els resultats de l'Índex socioeconòmic territorial (IST), tant per a la nova edició d'aquesta estadística de l'any 2020, com per als anys publicats anteriorment (2015–2019).
  • S'han ampliat els resultats de l'estadística del Grau d'urbanització (DEGURBA) amb nous indicadors, com la densitat o el percentatge de població que resideix a cada tipologia de cel·la (centres urbans, aglomeracions urbanes i cel·les rurals). Per primera vegada, s'ha calculat el grau d'urbanització de les seccions censals i de les agrupacions censals, tant per a la nova edició de l'estadística de l'any 2021, com per als anys publicats anteriorment amb la corresponent revisió de la sèrie (2018–2020).

Pel que fa als Sistemes d'informació geogràfica (SIG), l'Idescat ha creat un graf de comunicacions (xarxa de transports) que permet calcular la distribució de costos en temps per desplaçar-se entre dos punts del territori. Per a la creació d'aquest graf, s'ha utilitzat la informació disponible en el projecte Open Street Maps (OSM). S'han descarregat les dades de les carreteres i les dades de la xarxa de ferrocarrils i de metro. Tota aquesta informació s'ha integrat en una base de dades PostGIS amb l'extensió PgRouting. La disponibilitat d'aquesta eina ha permès atendre comandes a mida del Departament d'Educació, com el càlcul dels costos de desplaçament (distància i temps de trajecte) dels alumnes no universitaris des dels seus domicilis als centres educatius.

L'any 2023 s'ha seguit avançant en l'aprofitament estadístic dels registres administratius, dins del nou paradigma d'integració de la informació estadística i administrativa, en el marc del Codi de bones pràctiques de les estadístiques europees.

  • El Registre estadístic de població (REP) constitueix l'eix vertebrador de les estadístiques basades en registres administratius que tenen com a unitat d'anàlisi les persones i les llars. L'any 2023 s'han integrat els nous arxius del Cens de població i habitatges 2021, s'ha treballat en diverses línies per consolidar i millorar l'exhaustivitat i la qualitat de les dades i s'han iniciat els treballs per a la construcció de les llars dins del REP.
  • El Registre estadístic de territori (RET) és la font de referència per a les adreces de les estadístiques de base territorial. El RET inclou, a més de les adreces de la població, les adreces dels comptes de cotització de la Tresoreria General de la Seguretat Social i les adreces de treball dels autònoms afiliats. Per geocodificar, el RET utilitza els recursos habituals (API de l'ICGC, geometries de les vies, taules de correspondències), i, en els casos de les adreces que no es poden geocodificar de forma automàtica, s'utilitza una aplicació creada a l'Idescat, que permet, d'una forma interactiva i mitjançant l'ús de mapes i recursos en línia, assignar una adreça correcta per tal que es pugui integrar en el sistema de geocodificació.

Pel que fa a estadístiques consolidades l'any 2023, s'han actualitzat les següents estadístiques:

  • Estadístiques de síntesi: a més de l'Índex socioeconòmic territorial, s'han actualitzat l'Índex d'igualtat de gènere, Indicadors demogràfics, Taxa de mortalitat estandarditzada, Taula de vida i Població estacional.
  • Estadístiques d'estructura: Estadística del padró municipal d'habitants, Estadística de l'onomàstica, Estadística de població resident a l'estranger, Estimacions de població, Estimació de la població centenària, Estadística de la mobilitat obligada per raó d'estudi (ensenyaments no universitaris i ensenyaments universitaris) i Estudis de la població.
  • Estadístiques de fluxos de població (moviment natural i migratori): Estadística de naixements, Estadística de matrimonis, Estadística de defuncions, Estadística de divorcis, separacions i nul·litats, Estadística de moviments migratoris, i Estadística de naturalitzacions i autoritzacions d'estada.

En aplicació de l'objectiu d'utilitzar l'estadística oficial per a la recerca en ciències socials i l'avaluació i el millorament de les polítiques públiques, s'han atès peticions a mida amb finalitats científiques, sol·licitades per centres de recerca, relatives a microdades anonimitzades provinents de diverses fonts estadístiques.

Aquest 2023 s'han dut a terme treballs d'assistència tècnica estadística adreçats a usuaris institucionals, a partir de dades geolocalitzades agregades a nivell espacial, en una sèrie de temes estratègics del Departament d'Interior, del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i del Departament de Salut. D'altra banda, s'ha participat en la Comissió Interdepartamental de Formularis (Departament d'Igualtat i Feminismes) i en assessoraments dins l'àmbit de la demografia en diferents temes, com ara l'Indicador de Benestar Subjectiu (Departament de la Presidència), la Georeferenciació (OCECAS), l'Assemblea del Clima (Departament de la Presidència i Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural) i l'EQUITA22, Grup d'equitat per a l'accés al sistema universitari (Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya).

Finalment, en relació amb la producció estadística de l'Àrea de Població i Territori, l'any 2023 s'han publicat 3 articles (al blog 5 cèntims i a la Revista Índice) i s'han presentat 4 ponències en diferents seminaris i congressos (a Brussel·les, Sevilla, Alacant i Madrid).

Actuacions estadístiques de població i territori 2022

Estadística del Padró municipal d'habitants

Periodicitat: anual

Actuacions: Explotació estadística del Padró per obtenir les xifres de població, la distribució de la població per sexe i edat, lloc de naixement i nacionalitat, de l'any 2022.

Actualització de la base de dades, derivada de l'explotació estadística del Padró a 1 de gener de 2022, que proporciona les característiques demogràfiques bàsiques de la població estrangera, amb comparacions en el temps i el territori.

S'han publicat les xifres oficials de població a 1 de gener de 2023, que són les xifres de referència a l'efecte del que estableix la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local (LBRL) i el Reglament de població i demarcació territorial de les entitats locals (RPDT).

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de població resident a l'estranger

Periodicitat: anual

Actuacions: Explotació del Padró d'habitants residents a l'estranger, actualització de les dades d'estructura corresponents a l'1 de gener de l'any 2023 i de les noves inscripcions registrades en el curs de l'any 2022.

Actualització de la base de dades, derivada de l'explotació estadística del Padró d'habitants residents a l'estranger, que proporciona les característiques demogràfiques bàsiques amb comparacions en el temps i el territori.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estimacions de població

Periodicitat: semestral

Actuacions: Obtenció de la sèrie de població intercensal del període 2012–2021, calculada sobre la base dels censos de població 2011 i 2021. Ampliació de la informació per edat: s'ofereixen Estimacions de població any a any fins als 105 anys o més per a Catalunya i fins als 100 anys o més per a la resta de territoris. Obtenció de les poblacions provisionals a 1 de juliol de 2022, a 1 de gener de 2023 i a 1 de juliol de 2023, a partir de les dades d'estructura i dels fluxos anuals de població. També s'ha publicat un avanç de la xifra de població a 1 de novembre de 2023, estimada en 8 milions d'habitants. La disponibilitat en cubs de dades obertes permet la descàrrega massiva dels resultats d'aquesta estadística.

Estimació de la població centenària

Periodicitat: anual

Actuacions: Obtenció de les xifres de població centenària, per sexe i edat fins a 105 anys o més. S'han ofert dades per a l'any 2021 i s'han actualitzat les dades del període 2007–2020.

Sèries històriques de la població catalana

Periodicitat: contínua

Actuacions: Publicació de les dades censals de la població de l'any 1970. Es proporcionen els resultats de la població segons la relació amb l'activitat econòmica i l'estat civil. També de la professió i la branca d'activitat. Els resultats de la situació laboral es presenten segons l'edat i el sexe, la professió i la branca d'activitat. La desagregació territorial és per províncies.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Indicadors demogràfics

Periodicitat: anual

Actuacions: Actualització d'un sistema d'indicadors demogràfics de llars i famílies, estructura de la població (distribució per sexe i edat) i fluxos de població (fecunditat, mortalitat, nupcialitat i creixement) a partir de diverses fonts. S'han obtingut els indicadors de fluxos corresponents a l'any 2022 i d'estructura de la població de l'any 2023 (1 de gener). S'han actualitzat els indicadors del període 2012–2021 amb les dades de les Estimacions intercensals de població.

Sistema integrat de dades demogràfiques

Periodicitat: contínua

Actuacions: Establiment de taules de correspondència amb el Registre estadístic de població i els fitxers censals del 2021 i els registres estadístics especialitzats en l'àmbit educatiu i amb registres especialitzats de l'àmbit laboral. Creació de fitxers estadístics amb dades integrades per a l'índex socioeconòmic territorial. Creació de fitxers estadístics amb dades integrades per a l'Estadística dels estudis de la població.

Estadística dels estudis de la població

Periodicitat: contínua

Actuacions: S'ha publicat l'estimació del nivell de formació de tota la població de 15 anys o més de Catalunya a data 1 de gener de 2018, 2019 i 2020. La disponibilitat en cubs de dades obertes permet la descàrrega massiva dels resultats d'aquesta estadística

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística, Departament de Recerca i Universitats i Departament d'Educació.

Censos de població i habitatges

Periodicitat: decennal

Actuacions: Explotació estadística del Cens de població i habitatges 2021, que inclou els següents blocs d'informació: estructura de la població, creixement intercensal, migracions, estudis, relació amb l'activitat econòmica, llars i famílies, habitatges i població en establiments col·lectius. S'ha aprofundit en els resultats inframunicipals (seccions censals i agrupacions censals). En la difusió de cada bloc d'informació s'ha inclòs una bateria d'indicadors, que a més es poden visualitzar en mapes interactius per províncies, àmbits del Pla territorial, comarques, municipis, agrupacions censals, districtes i seccions censals. La disponibilitat en cubs de dades obertes permet la descàrrega massiva dels resultats d'aquesta estadística.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de matrimonis

Periodicitat: anual

Actuacions: Creació de l'arxiu provisional de matrimonis Idescat de l'any 2022.

Explotació i publicació de l'arxiu definitiu de matrimonis INE dels anys 2022 i 2021.

Publicació de les dades de cònjuges i matrimonis segons les principals característiques demogràfiques.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de divorcis, separacions i nul·litats

Periodicitat: anual

Actuacions: Actualització de l'arxiu de divorcis, separacions i nul·litats de residents a Catalunya, procedents de les butlletes de sentències dictades pels òrgans judicials. Les dades publicades corresponen a l'any 2022.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de naixements

Periodicitat: anual

Actuacions: Creació i explotació de l'arxiu de parts Idescat de l'any 2022. Publicació de l'estadística de naixements (dades provisionals i dades definitives).

Explotació de l'arxiu definitiu INE de parts de l'any 2021.

Publicació de les dades de parts, nascuts vius i nascuts morts, segons les principals característiques demogràfiques.

Explotació estadística dels noms dels nadons de l'any 2022.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística, Departament de Salut.

Estadística de defuncions

Periodicitat: anual

Actuacions: Explotació de l'arxiu definitiu de defuncions de l'any 2022.

Publicació de les dades de defuncions segons les principals característiques demogràfiques.

S'ha actualitzat la taula de vida i la taxa de mortalitat estàndard amb les dades dels anys 2017–2021.

Altres organismes participants: Institut Nacional de Estadística.

Estadística de moviments migratoris

Periodicitat: anual

Actuacions: Explotació de l'arxiu de Migracions i canvis de residència dels anys 2021 i 2022.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de naturalitzacions i autoritzacions d'estada

Periodicitat: anual

Actuacions: Actualització de la informació referida a les naturalitzacions i als permisos de residència per treball i estudi de l'any 2022.

Actualització de l'estadística d'Adquisicions de nacionalitat espanyola de residents a Catalunya, de l'any 2022. També s'han actualitzat les sol·licituds d'asil. S'ha actualitzat la informació de la població ucraïnesa en alta al Registre central d'assegurats des de l'1 de març del 2022.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística, Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Institut Català de la Salut.

Estadística de la mobilitat obligada per raó d'estudi. Ensenyaments no universitaris

Periodicitat: anual

Actuacions: Recopilació de fitxers i elaboració de càlculs per a la publicació dels resultats del curs 2022–2023 de la mobilitat obligada en estudis no universitaris, a partir de les dades de matrícula recollides pel Departament d'Educació.

Inclou dades pel lloc de residència, el lloc d'estudi, el sexe, el tram d'edat i el nivell d'estudis. Els resultats es presenten arrodonits a múltiples de 5, en aplicació de criteris de protecció del secret estadístic.

Altres organismes participants: Departament d'Educació.

Estadística de la mobilitat obligada per raó d'estudi. Ensenyaments universitaris

Periodicitat: anual

Actuacions: Recopilació de fitxers relatius a la mobilitat obligada en estudis universitaris, a partir de les dades de matrícula recollides pel Departament de Recerca i Universitats i elaboració de càlculs per a la publicació dels resultats del curs 2021–2022.

Inclou dades pel lloc de residència, el lloc d'estudi i el sexe. Els resultats es presenten arrodonits a múltiples de 5, en aplicació de criteris de protecció del secret estadístic.

Altres organismes participants: Secretaria General de Recerca i Universitats.

Estimacions de població estacional

Periodicitat: anual

Actuacions: Recopilació de fitxers i elaboració de càlculs per a l‘estimació de les càrregues de població que suporten els municipis, mesurades en equivalència a temps complet anual per a la publicació dels resultats de l'any 2022.

Registre estadístic de població

Periodicitat: contínua

Actuacions: Càrrega dels fitxers censals i de les variacions padronals del 2023 i obtenció dels fitxers estadístics a data 1 de gener de 2022. Continuació de les tasques per a la construcció de les llars dins del REP.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Registre estadístic de territori

Periodicitat: contínua

Actuacions: S'han processat el conjunt d'adreces horitzontals del Registre estadístic de població fins al primer semestre del 2023.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística, Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Gerència Regional del Cadastre a Catalunya.

Registre de població de Catalunya

Periodicitat: trimestral

Actuacions: Manteniment i custòdia d'un registre nominal amb les dades actualitzades de caràcter obligatori dels veïns inscrits en els padrons i actualització de la relació territorial d'habitatges familiars principals, segons l'adreça postal.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Sistemes

Periodicitat: contínua

Actuacions: Publicació de la població geolocalitzada en quadtrees (quadrícula de resolució múltiple) per als anys 2019, 2020 i 2021, segons les variables sexe, edat i nacionalitat. Ús del graf de transport per a l'atenció a comandes a mida de diferents usuaris institucionals.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística, Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Índex d'igualtat de gènere

Periodicitat: anual

Actuacions: Càlcul de l'índex d'igualtat de gènere, i dels índexs corresponents a les 6 dimensions i les 14 subdimensions que l'integren, així com dels 31 indicadors bàsics. S'ha actualitzat la informació de l'any 2020.

Altres organismes participants: Institut Català de les Dones.

Índex socioeconòmic territorial

Periodicitat: anual

Actuacions: S'han calculat i publicat els valors de l'índex socioeconòmic territorial de l'any 2020 per municipis, agrupacions censals, comarques i Catalunya, i per primera vegada s'han publicat els resultats per seccions censals. S'han publicat els resultats revisats del període 2015–2019. S'ha incorporat per primera vegada la visualització en mapes interactius. S'han atès peticions a mida per calcular l'IST 2020 per àrees bàsiques de salut i per àrees bàsiques de serveis socials. La disponibilitat en cubs de dades obertes permet la descàrrega massiva dels resultats d'aquesta estadística.

Indicadors covid-19

Periodicitat: setmanal

Actuacions: L'OMS va decretar el final de l'emergència internacional per la covid el maig del 2023. Fins la primera setmana de juliol, s'han actualitzat els següents indicadors: percentatge de proves PCR i testos d'antígens, taxa de casos confirmats per prova PCR i test d'antígens, persones ingressades a l'hospital i persones ingressades a l'UCI. Dades per a Catalunya i Espanya.

Altres organismes participants: Departament de Salut, Ministeri de Sanitat.

Índex d'envelliment actiu

Periodicitat: –

Actuacions: Anàlisi de fonts i treballs metodològics per calcular les estimacions dels principals indicadors de l'estadística.

Estadística del coneixement de la llengua catalana

Periodicitat: quinquennal

Actuacions: Publicació dels resultats relatius al coneixement i ús del català a partir de l'explotació del fitxers de microdades de l'Enquesta de característiques essencials de la població i els habitatges 2021. S'han obtingut també resultats relatius a la llengua inicial.

Altres organismes participants: Departament de Cultura, Consorci per a la Normalització Lingüística, Departament de Recerca i Universitats, Departament d'Educació, Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de l'onomàstica

Periodicitat: anual

Actuacions: Explotació estadística dels noms i cognoms de la població de l'any 2022. Explotació estadística dels noms dels nadons de l'any 2022.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística

Marc mostral per a enquestes adreçades a la població

Periodicitat: contínua

Actuacions: Treballs metodològics per a l'obtenció d'un marc d'habitatges i persones per a l'extracció de mostres a partir de l'elaboració d'estadístiques de població i llars.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística

Estadística de característiques essencials de la població i els habitatges

Periodicitat: quinquennal

Actuacions: Explotació del fitxers de microdades de l'Enquesta. Obtenció dels resultats referits a llengües, habitatges principals, i llars i famílies.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística del grau d'urbanització

Periodicitat: anual

Actuacions: Publicació del grau d'urbanització dels municipis i, per primera vegada, de les seccions censals i agrupacions censals. Actualització de la metodologia per al càlcul. Publicació de nous indicadors de densitat i del percentatge de població que resideix en centres urbans, aglomeracions urbanes i cel·les rurals. Publicació dels shapefiles del grau d'urbanització corresponents als anys 2018–2021 i de la població agregada en la quadrícula estàndard europea d'1 km2.

Altres organismes participants: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Enquesta sobre els orígens i les trajectòries de la població resident a Catalunya

Periodicitat: –

Actuacions: S'ha dut a terme l'estudi de viabilitat de l'Enquesta, pel que fa al repte estadístic de la categorització i la definició d'objectius, i la revisió de les experiències d'altres països que han elaborat estadístiques sobre l'origen de la població que recullen informació sobre diversitat de la població i discriminacions, concretament França, Canadà, Portugal i la Unió Europea.

Altres organismes participants: Centre d'Estudis Demogràfics.