Saltar al contingut principal

1. Activitat institucional

Aquesta memòria està pendent d'aprovació per la Junta de Govern.

1.1. Òrgans institucionals

Els òrgans col·legiats establerts en el Decret 24/2014, del 25 de febrer, d'organització i funcionament de l'Idescat, han fet les reunions següents:

  • Junta de Govern de l'Idescat (14 de desembre del 2023)
  • Consell Rector del Sistema estadístic de Catalunya (8 de novembre del 2023)
  • Consell Català d'Estadística (6 de setembre, 10 d'octubre i 13 de desembre de 2023)

Junta de Govern de l'Idescat (14 de desembre del 2023)

La Junta de Govern de l'Idescat s'ha reunit, en sessió anual ordinària, el dia 14 de desembre del 2023.

La reunió l'ha presidida la consellera d'Economia i Hisenda.

L'òrgan col·legiat de govern ha incorporat tres nous membres, dos vocals en representació del Consell Rector del Sistema estadístic de Catalunya (el secretari general del Departament de Recerca i Universitats i el secretari d'Afers Socials del Departament de Drets Socials) i el secretari del mateix òrgan, càrrec que exerceix el subdirector general d'Administració i Serveis Generals de l'Institut d'Estadística de Catalunya.

Després que la consellera donés la benvinguda als nous membres i n'agraís la presència, el director ha repassat els resultats de la gestió feta el 2023 i n'ha destacat les accions més rellevants.

Així, pel que fa a l'actuació estadística s'ha referit, entre altres qüestions que ha analitzat, al grau de compliment del Programa anual d'actuació estadística, al desenvolupament de les enquestes plurianuals i a l'activitat d'assistència tècnica desplegada.

Pel que fa als temes relatius a la gestió de persones i de l'organització, el director ha parlat dels dos processos d'estabilització excepcionals promoguts a l'empara de la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública i ha expressat l'objectiu d'acabar l'exercici 2024 amb una temporalitat inferior al 8% de la plantilla, que és la dada exigida per la Llei 20/2021.

Ha assenyalat també la propera creació, mitjançant la Llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic 2024, de l'escala Estadística i d'Anàlisi del cos superior d'administració de la Generalitat, que haurà de servir per garantir la capacitat tècnica dels qui accedeixen per primer cop o per processos de mobilitat i de promoció interna a l'Institut d'Estadística en llocs d'estadístic/a.

Per acabar aquest bloc temàtic, s'ha referit també a la creació i modificació de l'Àrea de Serveis i Continguts Digitals i de l'Àrea de Comunicació, respectivament, adscrites a la Subdirecció General d'Informació i Comunicació, d'acord amb el Decret 140/2022, de 26 de juliol, de modificació del Decret 24/2014, de 25 de febrer, d'organització i funcionament de l'Institut d'Estadística de Catalunya.

Pel que fa als objectius més destacats per al 2024, el director ha parlat de donar continuïtat al desenvolupament dels objectius del Pla estadístic de Catalunya vigent (PEC 2017–2020 actualment prorrogat), de la represa de la tramitació de la Llei del Pla estadístic de Catalunya 2023–2028 i de modificació de la Llei 23/1998, de 30 de desembre, d'estadística de Catalunya, del Programa d'optimització d'espais que la Direcció General de Patrimoni es proposa implementar a l'edifici de Via Laietana, 58 i de la major integració de l'Idescat al model CTTI de gestió de les infraestructures informàtiques i de comunicació, amb la voluntat d'incrementar els estàndards de seguretat de les dades emmagatzemades.

Consell Rector del Sistema estadístic de Catalunya (8 de novembre de 2023)

La sessió ordinària del dia 8 de novembre del 2023 s'ha celebrat en línia. Ha estat presidida per la vicepresidenta del Consell Rector del Sistema estadístic de Catalunya, Marta Curto Grau, en substitució de la seva presidenta, Natàlia Mas.

En la sessió, el director de l'Idescat, Xavier Cuadras Morató, ha presentat el seu informe amb les actuacions més destacades que l'Idescat ha dut a terme des de la darrera reunió d'aquest Consell, celebrada el dia 15 de desembre de 2022. Comenta, entre altres temes, l'ampliació de la informació sobre afiliats i afiliacions a la Seguretat Social segons residència padronal i els nous mòduls d'actualitat de l'Enquesta de clima empresarial, que han recollit informació sobre formació professional i empresa, fons de recuperació europeus, dificultats amb els aprovisionaments i impacte del conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna, i preus de l'energia i eficiència energètica. En l'àmbit social, ressalta l'esforç en el càlcul de l'índex socioeconòmic territorial per a totes les seccions censals de Catalunya (5.073) i la seva visualització amb mapes interactius generats amb la col·laboració de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, així com la publicació d'una nova edició de l'Enquesta de l'ensenyament privat. L'Idescat també va calcular el grau d'urbanització oferint informació per a tots els municipis de Catalunya. Pel que fa a les estadístiques demogràfiques, ressalta l'explotació del Cens de població i habitatges 2021 i el càlcul d'indicadors de periodicitat anual per a tots els nivells territorials. També, la publicació per primera vegada dels resultats de l'Estadística de característiques essencials de la població i habitatges, que recull, entre altra informació, un conjunt de preguntes sobre les llengües a Catalunya. Finalment, destaca la primícia de l'estimació de l'Idescat sobre la població a 1 de novembre (dada avanç), en què Catalunya assoleix la xifra històrica de 8 milions d'habitants. En l'àmbit de difusió, comenta que properament es farà públic un nou visor per a la consulta de dades estadístiques i l'elaboració d'infografies per visualitzar resultats estadístics.

El director de l'Idescat també explica les diferents operacions de camp pluriennals que s'estan duent a terme, o a punt d'iniciar-se, i que tenen un alta complexitat, com l'Enquesta de l'ús del temps, l'Enquesta d'usos lingüístics de la població i l'Enquesta de consums intermedis, així com les activitats de formació i cooperació estadística i d'assessorament tècnic a l'administració realitzades el 2023.

En la sessió s'ha aprovat la proposta de Programa anual d'actuació estadística (PAAE) per a l'any 2024, que correspon al vuitè programa que executarà el Pla estadístic de Catalunya 2017–2020, actualment prorrogat. Durant la sessió, el director de l'Idescat ha comentat les novetats d'actuacions estadístiques per al 2024, que han de dur a terme els òrgans del Sistema estadístic de Catalunya.

Finalment, la subdirectora general de Producció i Coordinació, Cristina Rovira, ha presentat l'informe sobre el compliment del PAAE 2022.

Consell Català d'Estadística (6 de setembre, 10 d'octubre i 13 de desembre de 2023)

L'any 2023 s'han fet tres sessions del Consell Català d'Estadística (CCE), presidides per Guadalupe Gómez Melis, una d'ordinària i dues d'extraordinàries.

La primera sessió del Consell Català d'Estadística, extraordinària, ha tingut lloc en línia el dia 6 de setembre del 2023 amb un únic punt a l'ordre del dia, en el qual s'ha aprovat la creació d'una Comissió de Treball en el si del CCE per elaborar el dictamen previ no vinculant sobre el projecte de Programa anual d'actuació estadística (PAAE) 2024. Aquesta Comissió, a l'empara del que disposa l'article 17.2 del Decret 24/2014, de 25 de febrer, d'organització i funcionament de l'Institut d'Estadística de Catalunya, està integrada pels representants següents: de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, Joan Carles Martori i Cañas; de la Universitat Pompeu Fabra, Jaume Garcia Villar; de la Universitat Internacional de Catalunya, Antoni Mora Corral, i el professor de la Universitat de Barcelona i president de la Societat Catalana d'Estadística, Ernest Pons Fanals, que actua en qualitat d'expert extern. La Comissió està presidida per la presidenta del Consell, Guadalupe Gómez Melis.

La segona sessió del Consell, ordinària núm. 42, s'ha celebrat el 10 d'octubre del 2023, en la qual s'han pres els acords següents: s'aprova la declaració relativa a la tramitació del Projecte de llei del Pla estadístic de Catalunya 2023–2028 proposada per la presidenta, amb les esmenes acordades, i l'encàrrec al secretari perquè la faci arribar al Govern i als grups parlamentaris; s'aprova la creació d'una comissió de treball perquè prepari una proposta que actualitzi la composició i les funcions del Consell Català d'Estadística; el Consell es dona per assabentat de l'informe sobre el compliment del PAAE 2022, i s'aprova el dictamen elaborat per la Comissió de Treball sobre el Programa anual del PAAE 2024.

La tercera sessió del Consell, també extraordinària, ha tingut lloc en línia el dia 13 de desembre del 2023 amb un únic punt a l'ordre del dia: aprovació de la composició de la Comissió de Treball per a la preparació d'una proposta que actualitzi les funcions i la composició del CCE i l'estudi de les modificacions normatives que se'n puguin derivar. Aquesta Comissió està integrada pels representants següents: de la Universitat Pompeu Fabra, Jaume Garcia Villar; la directora de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Míriam Moysset Gil; de l'Associació Catalana de Municipis, Jordi Oliveres Prats, i el director de l'Idescat i secretari del Consell, Xavier Cuadras Morató. La Comissió està presidida per la presidenta del Consell, Guadalupe Gómez Melis.

1.2. Participació i assistència a actes institucionals

Participació a actes institucionals

Signatura del Conveni entre l'Idescat i el Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya

Data: 11 de gener del 2023

Lloc: Seu del Consolat General de Filipines. Rambla de Catalunya, 33, Barcelona

Participants: Xavier Cuadras i Cristina Rovira

Reunió al Consolat General de Filipines

Data: 6 de febrer del 2023

Lloc: Seu del Consolat General de Filipines. Rambla de Catalunya, 33, Barcelona

Participants: Xavier Cuadras i Cristina Rovira

Reunió i visita a les instal·lacions de l'ONCE

Data: 14 de febrer del 2023

Lloc: Seu de l'ONCE a Catalunya. Sepúlveda 1, Barcelona

Participant: Xavier Cuadras

Presentació del volum 9 de la col·lecció Govern Obert: "Transparència algorítmica en el sector públic"

Data: 22 de març del 2023

Lloc: Idescat. Via Laietana, 58. Barcelona

Participants: Xavier Cuadras, Josep Ma Martínez, Enric Ripoll i Cristina Rovira

Jornada debat "Cap a l'indicador del benestar subjectiu: reptes i oportunitats"

Data: 27 d'abril del 2023

Lloc: Palau de la Generalitat. Barcelona

Participants: Xavier Cuadras, Cristina Rovira, Mireia Farré, Josep Ma Martínez, Enric Ripoll i Clara Viñas

Presentació del portal d'Economia en temps real de Caixabank Research

Data: 27 d'abril del 2023

Lloc: Idescat. Via Laietana, 58. Barcelona

Participants: personal de l'Idescat

Visita d'organismes estadístics de Corea del Sud

Data: 19 de setembre del 2023

Lloc: Idescat. Via Laietana, 58. Barcelona

Ponents: Xavier Cuadras, Cristina Rovira, Josep Ma Martínez, Mireia Farré, Carme Saborit, Jonatan Jorba i Enric Ripoll

Assistència a actes institucionals

Presentació del Projecte de llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2023

Data: 2 de febrer del 2023

Lloc: Parlament de Catalunya. Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras

Presentació del Projecte de Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2023 a la vegueria de Barcelona

Data: 17 de febrer del 2023

Lloc: Campus de la UPC. Avinguda d'Eduard Maristany, 6–12. Sant Adrià de Besòs

Assistent: Xavier Cuadras

Conferència "Take Advantage of Privacy" de Gabriela Zanfir-Fortuna (vicepresidenta de Privacitat Global de Future of Privacy Forum)

Data: 28 de febrer del 2023

Lloc: Mobile World Congress. Fira Barcelona Gran Via. L'Hospitalet de Llobregat

Assistent: Xavier Cuadras

Conference on New Techniques and Technologies for Statistics 2023

Data: de 7 a 9 de març del 2023

Lloc: Brussel·les, Bèlgica

Assistent: Xavier Cuadras

Jornada Dades Sintètiques i Privadesa

Data: 15 de març del 2023

Lloc: Escola d'Administració Pública de Catalunya. Girona, 20. Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras

Signatura de l'Acord del Govern per al Pla de recerca educativa de Catalunya

Data: 16 de març del 2023

Lloc: MACBA. Plaça dels Àngels, 1. Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras

Presentació del número 107 de la revista Nota d'Economia: "La transició cap a un nou model energètic més net i just"

Data: 27 de març del 2023

Lloc: Districte Administratiu. Carrer del Foc, 57. Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras

Sessió "Cap a una nova governança fiscal a la zona euro"

Data: 31 de març del 2023

Lloc: Cercle d‘Economia. Carrer de Provença, 298. Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras

Jornada d'equip del Departament d'Economia

Data: 31 de març del 2023

Lloc: Castell de Mogoda. Santa Perpètua de Mogoda

Assistent: Xavier Cuadras

Jornada debat "El monitoratge de les RIS3 basat en dades obertes i intel·ligència artificial: Catalunya i l'Emília-Romanya"

Data: 8 de maig del 2023

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras

Jornada "Beyond Growth" (Parlament Europeu)

Data: 17 de maig del 2023

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras

Presentació de l'Informe anual de l'economia catalana 2022

Data: 19 de juny del 2023

Lloc: Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona. Dr. Aiguader, 88. Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras

Acte institucional amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya

Data: 11 de setembre del 2023

Lloc: Plaça Carles Buïgas. Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras

ornada "L'avaluació com a eina de millora de les polítiques públiques"

Data: 22 de setembre del 2023

Lloc: Districte Administratiu. Carrer del Foc, 57. Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras

Jornada "Reptes per a la recerca: de l'espai europeu de dades de salut a la regulació europea d'intel·ligència artificial"

Data: 9 d'octubre del 2023

Lloc: Escola d'Administració Pública de Catalunya. Girona, 20, Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras

Inauguració de la Time Use Week 2023 i trobada de la recerca catalana en usos del temps

Data: 16 d'octubre del 2023

Lloc: Escola Industrial. Carrer del Comte d'Urgell, 187. Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras