Saltar al contingut principal

Proposta del setè Pla estadístic de Catalunya

El proper Pla estadístic de Catalunya (en endavant, PEC) serà el setè que aprovarà el Parlament de Catalunya. Anteriorment va aprovar els plans estadístics per als períodes del 1992 al 1995, del 1997 al 2000, del 2001 al 2004, del 2006 al 2009, del 2011 al 2014 i del 2017 al 2020 (pla actualment vigent), amb algunes pròrrogues de la vigència prevista inicialment quan les circumstàncies ho van aconsellar.

1. Tramitació de l'Avantprojecte de llei

Les fases de l'Avantprojecte de llei consisteixen principalment en una consulta pública sobre la memòria preliminar (Fase prèvia de consulta pública prèvia), l'elaboració dels documents i memòries inicials per part de l'Idescat (Fase d'inici), la participació ciutadana en forma d'eventuals al·legacions (Fase d'audiència i informació pública), l'emissió d'informes i dictàmens a càrrec de diferents organismes (Fase de sol·licitud d'informes o dictàmens), la valoració de l'Idescat que es recull en la memòria d'observacions i en la proposta final de l'Avantprojecte de llei, l'informe jurídic final i la darrera versió de les memòries (Fase d'aprovació).

La tramitació i el contingut de la documentació corresponent estan disponibles a l'apartat "Projectes normatius finalitzats" de Govern obert.

2. Treballs preliminars per a la proposta del setè PEC

A fi d'orientar l'elaboració del setè Pla estadístic de Catalunya, l'Idescat va portar a terme diverses anàlisis que versaven sobre els aspectes següents: la producció i difusió actual i potencial del Sistema estadístic de Catalunya; l'alineació de l'actual estadística oficial catalana respecte de la normativa estadística de la Unió Europea; els plans estratègics dels sistemes estadístics de l'entorn; l'ús i la satisfacció dels usuaris sobre la difusió estadística, i el grau de compliment del vigent Pla estadístic de Catalunya 2017–2020 (prorrogat per als anys 2021, 2022, 2023 i 2024).

El propòsit de les anàlisis anteriors era facilitar la reflexió sobre el model institucional i organitzatiu del Sistema estadístic de Catalunya, la seva producció d'informació estadística, la difusió i accessibilitat de resultats, i la gestió de la qualitat associada. Una part dels treballs per a la proposta del proper Pla estadístic de Catalunya es poden consultar al web de l'Idescat i ja se'n poden descarregar els volums 1 Consulta sobre la situació i les perspectives de l'estadística oficial catalana (PDF) i 2 Ús i satisfacció dels usuaris de la difusió estadística de l'Idescat (PDF).