Esperança de vida i salut de la població
Codi: 01 04 02 • PAAE: 2017 • Tipus: consolidada
Àmbit: 01. Població • Subàmbit: 01 04. Naixements i defuncions
Organismes responsables: Institut d'Estadística de Catalunya, Departament de Salut
Organismes col·laboradors: —
Cost directe estimat: 19.000 €
Ressenya: Actualització d'indicadors de salut i mortalitat elaborats a partir de les estadístiques de moviment natural de la població. S'elabora la taula de vida i la taxa de mortalitat estandarditzada per edat, utilitzant el patró estàndard europeu.
Fases del procés estadístic: especificació de necessitats, disseny, construcció, recollida, procés, anàlisi, difusió, avaluació.
Informant: persona física
Unitat d'informació: diferents indicadors (anys d'esperança de vida, taxa per 100.000 habitants, etc)
Tècnica de recollida de dades de l'operació de camp pròpia: —
Origen de la informació i arxius i registres que es preveu utilitzar:
Variables principals: sexe, edat, funcions de la taula de vida, mortalitat estandarditzada
Desagregació territorial dels resultats: províncies, municipis de 50.000 habitants o més, Catalunya, àmbits del Pla territorial, comarques i Aran
Període de referència: 2011-2015
Periodicitat: anual
Calendari de disponibilitat dels resultats sintètics: juny del 2017
Canal de difusió:
Adreça escurçada: https://idescat.cat/paae/2017/010402
Compliment
Grau de compliment : L'actuació s'ha dut a terme.
Informació disponible:
Els indicadors d'esperança de vida i salut de la població que publica l'Idescat són la taula de vida, l'esperança de vida i la taxa de mortalitat estandarditzada.
La taula de vida és el model demogràfic universalment acceptat per descriure d'una manera estructurada i completa l'experiència de mortalitat d'una població i proporcionar mesures comparatives de la longevitat esperada. El model utilitzat per construir la taula de vida assumeix que una cohort inicial de 100.000 nounats està subjecta a les mateixes taxes específiques de mortalitat per sexe i edat que coneix una població real durant un període de temps específic. Les taules de vida s'han calculat sobre mitjanes quinquennals.
L'esperança de vida en néixer s'interpreta com el nombre d'anys que, de mitjana, pot esperar viure una generació de nounats si les condicions de mortalitat no varien en el futur. L'esperança de vida als 65 anys és una estimació de la mitjana d'anys de què gaudirà la població d'aquesta edat si es mantenen constants les condicions de mortalitat de l'any o període especificat.
La taxa de mortalitat estandarditzada (TME) per edat correspon a la xifra de defuncions (expressades per 100.000 habitants) que es registrarien en un territori segons la taxa de mortalitat per sexe i edat pròpies i amb l'estructura per edat d'una població tipus o estàndard.
Aquest mètode, anomenat estandardització directa, calcula la taxa com la mitjana ponderada de les taxes de mortalitat per grup d'edat, on els coeficients de ponderació són una població de referència estàndard.
Referència temporal de les dades: 2012-2016
Desagregació territorial de les dades publicades: Catalunya, àmbits del Pla territorial, comarques i Aran, províncies, municipis de 50.000 habitants o més
Resultats publicats:
Indicadors d'esperança de vida i salut de la població
Indicadors demogràfics territorials: mortalitat estandarditzada
Indicadors anuals: taxa de mortalitat estandarditzada
Indicadors de la Unió europea: taxa de mortalitat estandarditzada
Per conèixer el significat d'aquests camps, consulteu l'apartat Continguts de la fitxa descriptiva de l'actuació estadística.