Afiliats i afiliacions a la Seguretat Social segons residència padronal de l'afiliat. 12/2024
El nombre d'afiliats a la Seguretat Social a Catalunya va augmentar en 71.830 persones, xifra que suposa un augment del 2,0% al mes de desembre respecte a l'any anterior, i es va situar en 3.589.135 persones, segons dades provisionals. Els afiliats van augmentar a 38 comarques i Aran, entre les quals destaquen l’Alt Empordà, el Baix Penedès i el Gironès (2,7% totes tres), juntament amb la Selva (2,6%). Per contra, el nombre d'afiliats va disminuir al Lluçanès (−1,5%), l’Alta Ribagorça (−0,8%), la Terra Alta (−0,6%) i el Priorat (−0,4%).
En relació amb el novembre, el nombre d'afiliats va disminuir al conjunt de Catalunya en 34.990 persones, un 1,0%. El nombre d'afiliats va augmentar a 3 comarques i Aran, i va disminuir a 39.
Per sexe i respecte a un any enrere, el nombre de dones afiliades a la Seguretat Social va augmentar al conjunt de Catalunya un 2,1% i el nombre d'homes, un 2,0%.
Al conjunt de Catalunya, tots els grups d'edat van augmentar el nombre d'afiliats en relació amb un any enrere, excepte el de 30 a 44 anys, que va disminuir un 0,1%. Els afiliats de 55 anys o més són els que més van augmentar al conjunt de Catalunya (4,3%), seguits dels menors de 30 (4,1%).
Al desembre del 2024, la Segarra va ser la comarca amb la proporció d’afiliats de nacionalitat estrangera més elevada, amb el 33,1% dels afiliats, seguida del Barcelonès (25,5%). En canvi, el Lluçanès i l'Anoia són les comarques on la proporció d'afiliats estrangers va ser més baixa (7,9% i 9,0%, respectivament). En relació amb el mateix mes de l'any anterior, els afiliats de nacionalitat estrangera van augmentar al conjunt de Catalunya (6,9%) i ho van fer a totes les comarques i Aran. L'augment dels afiliats de nacionalitat espanyola va ser de l'1,0% i van disminuir a 7 comarques i Aran.
Les afiliacions al sector serveis, que representen el 79,3% del total, van augmentar un 2,5% interanual, l'increment més elevat de tots els sectors, i van créixer a tot el territori, excepte a 2 comarques i Aran. A la indústria les afiliacions van augmentar un 0,9% al conjunt de Catalunya, i també ho van fer a 30 comarques. En el cas de la construcció, l'augment va ser del 2,0%, i va créixer a 27 comarques i Aran. L'agricultura és l'únic sector on les afiliacions van disminuir, un 2,0%, xifra que representa 1.070 afiliacions menys que un any enrere.
Per tipus de jornada, el 19,7% de les afiliacions per compte d'altri al desembre del 2024 van ser a jornada parcial, una proporció similar a la del desembre del 2023 (19,8%). En el cas de les dones, la proporció va ser del 26,5%, més del doble que la dels homes (13,0%).
Pel que fa la temporalitat, la proporció d'afiliacions a la Seguretat Social per compte d'altri amb caràcter temporal es va situar en el 10,2%, 1,4 punts percentuals menys que un any abans. La comarca amb un grau de temporalitat més elevat va ser la Ribera d'Ebre (14,9%), mentre la que va tenir un grau de temporalitat més baix va ser el Baix Empordà (8,0%).
El 2024 hi ha hagut 30 comarques catalanes que han registrat el màxim de població afiliada a la Seguretat Social a l’estiu (majoritàriament als mesos de juny i juliol), 10 comarques que s’han situat amb el valor més elevat d’afiliats a la tardor (totes elles al novembre) i 2 comarques a la primavera (1 al març i 1 al maig). L’únic territori que ha registrat màxims a l’hivern és Aran, concretament al mes de desembre. D’altra banda, el valor més baix d’afiliats s’ha comptabilitzat al mes de gener per a totes les comarques, excepte a 7.
Arran de la introducció de diverses millores en la interfície de consulta d’aquesta estadística al web de l’Idescat, ja és possible visualitzar els diversos encreuaments de variables per a més d’un període alhora i descarregar les dades en formats oberts.