Saltar al contingut principal

Afiliats i afiliacions a la Seguretat Social segons residència padronal de l'afiliat. 09/2024

El nombre d'afiliats a la Seguretat Social a Catalunya augmenta en 61.645 persones al setembre del 2024, xifra que suposa un augment de l'1,7% respecte al mateix mes de l'any anterior i se situa en 3.607.035 persones, segons dades provisionals. Els afiliats augmenten a totes les comarques excepte al Lluçanès, que encapçala els decrements amb un 1,7%, l'Alta Ribagorça, la Terra Alta, el Priorat i l'Alt Urgell. L'augment més elevat és al Gironès amb un 2,7%.

En relació amb el mes d'agost, el nombre d'afiliats ha augmentat al conjunt de Catalunya en 475 persones, tot i que ha disminuït en 29 comarques i a Aran. Els augments més elevats són els del Vallès Occidental (1,7%) i el Vallès Oriental (1,4%).

Per sexe i respecte a un any enrere, al conjunt de Catalunya el nombre de dones afiliades a la Seguretat Social augmenta en 30.715 i el d'homes en 30.930, fet que suposa augments interanuals de l'1,8% i de l'1,6%, respectivament.

Al conjunt de Catalunya, tots els grups d'edat augmenten el nombre d'afiliats en relació amb un any enrere, excepte el de 30 a 44 anys, que ha disminuït un 0,6%. Els afiliats de 55 anys o més són els que més augmenten (4,4%) i ho fan a 39 comarques i Aran, amb els principals creixements al Baix Llobregat (5,7%) i al Vallès Oriental (5,6%).

Els afiliats de nacionalitat estrangera augmenten al conjunt de Catalunya un 6,4% en relació amb el mateix mes de l'any anterior, i ho fan a totes les comarques excepte al Priorat (−2,0). Els afiliats de nacionalitat espanyola augmenten un 0,8% al conjunt de Catalunya i també a 29 comarques.

Les afiliacions al sector serveis han augmentat un 2,0% interanual, l'increment més elevat de tots els sectors, i han crescut a tot el territori, excepte al Lluçanès i a l'Alta Ribagorça. A la indústria, les afiliacions han augmentat un 0,8% al conjunt de Catalunya i també ho han fet a 26 comarques. En el cas de la construcció, l'augment ha estat de l'1,1% i ha crescut a 20 comarques i Aran. L'agricultura ha registrat 15 afiliacions menys que un any enrere.

Per tipus de jornada, el 19,1% de les afiliacions per compte d'altri al setembre són a jornada parcial. En el cas de les dones, la proporció és del 26,0%, més del doble que la dels homes (12,3%).

Pel que fa a la temporalitat, la proporció d'afiliacions a la Seguretat Social per compte d'altri amb caràcter temporal se situa en el 10,4%, 1,4 punts percentuals menys que un any abans. La comarca amb un grau de temporalitat més elevat és la Ribera d'Ebre (15,6%), i les que tenen el grau més baix son el Baix Empordà i l'Alt Empordà (7,5% cadascuna).