Saltar al contingut principal

Afiliats i afiliacions a la Seguretat Social segons residència padronal de l'afiliat. 07/2024

El nombre d'afiliats a la Seguretat Social a Catalunya augmenta en 89.025 persones al juliol del 2024, xifra que suposa un augment del 2,5% respecte al mateix mes de l'any anterior i se situa en 3.629.255 persones, segons dades provisionals. Els afiliats augmenten a 39 comarques i Aran, entre les quals destaquen el Gironès, amb un augment del 3,7%, i l'Alt Empordà, la Garrotxa i la Selva, amb un augment del 2,8% cadascuna d'elles. D'altra banda, els afiliats es mantenen estables al Priorat i a la Terra Alta i disminueixen al Lluçanès (−1,2%).

En relació amb el mes de juny, el nombre d'afiliats ha disminuït al conjunt de Catalunya en 28.830 persones (un 0,8%) i també ho ha fet a 23 comarques, encapçalades per l'Alt Penedès (−1,7%) i el Priorat i el Vallès Occidental (−1,5% totes dues).

Per sexe i respecte a un any enrere, al conjunt de Catalunya, el nombre de dones afiliades a la Seguretat Social augmenta en 43.950 i el d'homes en 45.075, xifres que suposen augments interanuals del 2,7% i 2,4%, respectivament.

Al conjunt de Catalunya, tots els grups d'edat han augmentat el nombre d'afiliats en relació amb un any enrere. Els afiliats de 55 anys o més són els que més augmenten al conjunt de Catalunya (5,2%), seguits dels de menys de 30 anys (4,6%).

Els afiliats de nacionalitat estrangera augmenten al conjunt de Catalunya un 7,1% en relació amb el mateix mes de l'any anterior, i ho fan a totes les comarques. Els afiliats de nacionalitat espanyola augmenten un 1,5% al conjunt de Catalunya i també a 35 comarques.

Les afiliacions al sector serveis han augmentat un 2,9% interanual, l'increment més elevat de tots els sectors, i ho han fet a tot el territori, excepte al Lluçanès. A la indústria les afiliacions han augmentat un 1,3% al conjunt de Catalunya, i també ho han fet a 32 comarques. En el cas de la construcció, l'augment ha estat de l'1,8%, i ha crescut a 26 comarques i Aran. L'agricultura ha registrat un descens del 0,1%, que representa 75 afiliacions menys que un any enrere.

Per tipus de jornada, el 19,2% de les afiliacions per compte d'altri al juliol són a jornada parcial. En el cas de les dones, la proporció és del 26,5%, més del doble que la dels homes (12,3%).

Pel que fa a la temporalitat, la proporció d'afiliacions a la Seguretat Social per compte d'altri amb caràcter temporal se situa en l'11,8%, 1 punt percentual menys que un any abans. La comarca amb un grau de temporalitat més elevat és la Ribera d'Ebre (17,7%), i les que tenen els graus més baixos són el Baix Empordà (8,7%) i l'Alt Empordà (9,0%).