Saltar al contingut principal

Enquesta de clima empresarial. Mòdul d'actualitat empresarial. T2/2024

Al segon trimestre del 2024, l'11,6% dels establiments empresarials de Catalunya declaren fer servir tecnologies d'intel·ligència artificial (IA). Per grandària de l'establiment, els més grans (de 50 ocupats o més) són els que més les fan servir, amb un 17,2%; per sectors, els que més les fan servir són la indústria amb un 16,6% i la resta de serveis (que no inclou el comerç ni l'hostaleria) amb un 12,5%.

Per tipus de tecnologia, un 9,0% dels establiments declara fer servir IA generativa (genera nou contingut, com ara text, imatges, àudio o programes) i un 87,2% d'aquests han utilitzat el programa ChatGPT. També hi ha un 5,8% del total d'establiments que utilitzen altres tipus de tecnologies d'IA (aprenentatge automàtic, robots autònoms, etc.).

Quant a la finalitat de l'ús, el 6,5% dels establiments fan servir les tecnologies d'IA per a la millora dels processos o mètodes, seguit de la millora dels béns o serveis (5,3%) i de l'automatització de les tasques que fa la mà d'obra (5,1%).

El 9,8% dels establiments declara que els treballadors qualificats o molt qualificats són els que fan servir més les tecnologies d'IA (9,8%) seguits dels directius, gerents o gestors (8,4%); mentre que els treballadors no qualificats o poc qualificats les fan servir un 1,9%.

Els establiments valoren l'aprenentatge de les tecnologies d'IA amb una dificultat mitjana de 4,7 punts sobre 10, dels treballadors no qualificats o poc qualificats i de 4,6 punts, tant dels treballadors qualificats o molt qualificats com dels directius, gerents o gestors.

Pel que fa a l’entusiasme del personal per introduir les tecnologies d’IA (afrontar nous reptes, millorar la productivitat, etc.), la valoració mitjana és propera a 7,5 punts sobre 10 en els directius, gerents o gestors i de 7,6 i 7,4 punts en els treballadors qualificats o molt qualificats, respectivament; en canvi, en el grup de treballadors no qualificat o poc qualificats la valoració mitjana és de 5,5 punts.

Segons la valoració dels establiments, els treballadors no qualificats o poc qualificats són els més preocupats per la introducció de les tecnologies d'IA (haver d'aprendre noves habilitats, ser substituïts, etc.) amb una puntuació mitjana de 4,8 sobre 10, seguida de la dels directius, gerents o gestors (4,4 punts) i la dels treballadors qualificats o molt qualificats (4,3 punts).