Saltar al contingut principal

Afiliats i afiliacions a la Seguretat Social segons residència padronal de l'afiliat. 06/2024

El nombre d'afiliats a la Seguretat Social a Catalunya augmenta en 111.620 persones al juny del 2024, xifra que suposa un augment del 3,1% respecte al mateix mes de l'any anterior i se situa en 3.658.085 persones, segons dades provisionals. Els afiliats han augmentat a totes les comarques i a Aran, excepte al Lluçanès (−9,9%) i la Segarra (−4,4%), afectades pels canvis d'adscripció comarcal de Biosca, Torà i Sant Feliu Sasserra. Els principals augments han estat els del Solsonès (afectada per la nova divisió comarcal), on els afiliats augmenten un 12,2%, el Gironès (4,3%) i el Montsià (3,5%).

En relació amb el mes de maig, el nombre d'afiliats ha augmentat al conjunt de Catalunya en 38.005 persones, un 1,0%, i també ho ha fet a totes les comarques i Aran, excepte a la Ribera d’Ebre, on s'ha mantingut pràcticament estable (−0,4%). Els augments més elevats són els d'Aran (8,4%) i l'Alta Ribagorça (7,4%).

Per sexe i respecte a un any enrere, al conjunt de Catalunya, el nombre de dones afiliades a la Seguretat Social augmenta en 57.185 i el d'homes en 54.440, fet que suposa augments interanuals del 3,4% i del 2,9%, respectivament.

Al conjunt de Catalunya, tots els grups d'edat han augmentat el nombre d'afiliats en relació amb un any enrere. Els afiliats de 55 anys o més són els que més augmenten al conjunt de Catalunya (5,8%), seguits dels de menys de 30 anys (5,4%).

Els afiliats de nacionalitat estrangera augmenten al conjunt de Catalunya un 7,8% en relació amb el mateix mes de l'any anterior, i ho fan a totes les comarques excepte al Lluçanès (−4,9%). Els afiliats de nacionalitat espanyola augmenten un 2,2% al conjunt de Catalunya i disminueixen a 2 comarques.

Les afiliacions al sector serveis han augmentat un 3,7% interanual, l'increment més elevat de tots els sectors, i han crescut a tot el territori, excepte a 2 comarques. A la indústria les afiliacions han augmentat un 1,6% al conjunt de Catalunya, i també ho han fet a 33 comarques. En el cas de la construcció, l'augment ha estat de l'1,8%, i ha crescut a 27 comarques i a Aran. L'agricultura també ha augmentat les afiliacions, un 0,3%.

Per tipus de jornada, el 19,4% de les afiliacions per compte d'altri al juny són a jornada parcial. En el cas de les dones, la proporció és del 26,6%, més del doble que la dels homes (12,5%).

Pel que fa la temporalitat, la proporció d'afiliacions a la Seguretat Social per compte d'altri amb caràcter temporal se situa en el 12%, 0,8 punts percentuals menys que un any abans. La comarca amb un grau de temporalitat més elevat és la Ribera d'Ebre (17,6%), i les que tenen els graus més baixos són el Baix Empordà (8,6%) i l'Alt Empordà (8,8%).