Saltar al contingut principal

Memòria 2023

Com cada any ens plau presentar la memòria d'activitats de l'Idescat, l'Institut d'Estadística de Catalunya. El seguit d'actuacions estadístiques que hi podreu trobar és el reflex de la feina ingent del magnífic equip de professionals que integra la nostra institució. És de justícia que les primeres paraules d'aquesta presentació siguin d'agraïment cap a totes les persones que treballen a l'Idescat i que, dia rere dia, s'esforcen per produir i difondre gran part de la informació estadística que necessitem per entendre millor el nostre país. Sabem que aquest coneixement constitueix la primera passa imprescindible en el camí cap a la consecució dels objectius de major benestar, inclusió i sostenibilitat de la societat catalana.

A l'Idescat som conscients dels enormes problemes ambientals que posen en perill la sostenibilitat del benestar de les generacions futures. L'actual situació d'emergència climàtica, que fins i tot amenaça la vida al nostre planeta tal com la coneixem ara mateix, és un dels principals reptes de la humanitat. Les nostres actuacions són la millor demostració que no ens mantenim en absolut aliens a aquesta problemàtica. Per mencionar un de molts exemples possibles, ja fa uns quants anys que estem elaborant els indicadors dels objectius de desenvolupament sostenible per a Catalunya. En aquesta presentació, però, volem destacar dos projectes innovadors des de l'òptica internacional en els quals l'Idescat està involucrat des de fa poc temps i que donen fe del nostre compromís amb la recerca estadística en l'àmbit de la sostenibilitat.

El primer d'aquests projectes permetrà establir un marc general per elaborar un sistema d'indicadors de sostenibilitat del turisme, en un esforç col·laboratiu d'un seguit d'institucions que inclou la Comissió Europea, l'OCDE i les autoritats de tres comunitats autònomes (Andalusia, Navarra i el País Valencià), a més de Catalunya. De manera més específica, l'objectiu és desenvolupar un sistema d'indicadors que cobreixi les àrees més rellevants de la gestió de la sostenibilitat social, econòmica i ambiental del turisme i que estigui basat en les recomanacions metodològiques de les principals organitzacions internacionals amb responsabilitats en l'elaboració i producció d'estadístiques i indicadors del sector turístic, com són l'Organització Mundial del Turisme, l'OCDE i Eurostat.

L'Idescat, a més, participa en el consorci del projecte europeu MERGE (Mesurar el que importa: polítiques cap al benestar inclusiu i sostenible), juntament amb universitats i centres de recerca de set països europeus. El projecte pretén recollir les aportacions d'investigadors, responsables polítics, instituts d'estadística i actors de la societat civil per millorar l'accessibilitat i la utilitat de diferents marcs de política pública i indicadors de benestar multidimensional, i reforçar la transició cap a polítiques econòmiques que siguin compatibles amb el desenvolupament sostenible. Entre d'altres objectius, el projecte MERGE es planteja el repte de mesurar adequadament el progrés humà més enllà de valorar el PIB i analitza una gran quantitat d'indicadors alternatius de benestar que encara no han aconseguit el consens dels investigadors i les autoritats estadístiques per ser difosos de manera universal com a part de l'estadística oficial.

Són dues magnífiques oportunitats per aportar el nostre petit gra de sorra en la construcció d'un món més sostenible i, sobretot, continuar aprenent per tenir millor estadístiques per a una societat millor, també per a les generacions futures.

fotografia del director de l'Idescat
Xavier Cuadras Morató
Director