Saltar al contingut principal

Biblioteques. Per tipus. Comarques i Aran, àmbits i províncies

Biblioteques. Per tipus. Comarques i Aran, àmbits i províncies Catalunya
Públiques Per a grups específics d'usuaris D'institucions d'ensenyament superior Especialitzades Total Llibres
2018 459 15 55 321 850 26.208.991
2016 453 21 56 328 858 26.139.984
Font: Idescat. Estadística de biblioteques.

Darrera actualització: 10 de desembre de 2019.

Nota metodològica

Definició de conceptes

Biblioteca
Col·lecció organitzada de llibres i publicacions periòdiques impreses o de qualsevol altre document, en especial gràfics i audiovisuals, i el servei del personal que facilita als usuaris la utilització d'aquests documents, amb finalitats informatives, d'investigació, d'educació o recreatives. És també la unitat administrativa (una mateixa direcció) que pot compondre's d'un o diversos punts de servei. N'hi ha dels tipus següents:
Biblioteca d'institucions d'ensenyament superior
Biblioteca dedicada principalment al servei dels estudiants i del personal docent de les facultats universitàries, escoles tècniques superiors, escoles universitàries i altres centres d'ensenyament superior públics i privats.
Biblioteca especialitzada
Biblioteca que depèn d'una associació, servei oficial, centre d'investigació, institució cultural, museu o de qualsevol altre organisme dedicat a una disciplina o branca particular, la qual cosa determina el contingut documental de la biblioteca. Pot proporcionar documentació o servei a tothom que ho demani, o bé estar destinada essencialment a respondre a les necessitats d'informació d'un públic determinat.
Biblioteca nacional
Tipus de biblioteca que té per missió recollir, conservar i difondre la producció bibliogràfica catalana i la relacionada amb l'àmbit lingüístic català.
Biblioteca pública
Tipus de biblioteca que està al servei d'una comunitat, especialment d'una comunitat local, per atendre el públic en general (no s'hi inclouen les biblioteques militars). Inclou tant les biblioteques de titularitat pública com les finançades per entitats privades (caixes d'estalvi, associacions, etc.) que estan al servei d'una comunitat.

Aspectes metodològics

Les dades sobre biblioteques s'han obtingut a partir de l'Estadística de biblioteques, de periodicitat biennal, que fa l'Idescat a les biblioteques obertes al públic.

El principal objectiu d'aquesta operació és produir informació estadística sobre les principals característiques de les biblioteques, com ara:

  • estructura
  • funcionament
  • equipament
  • personal
  • despeses
  • serveis

Aquesta estadística ha estat realitzada d'acord amb el conveni de col·laboració signat entre l'INE i l'Idescat, i ha comptat amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Aquesta operació estadística recull informació de totes les biblioteques, independentment de la seva dependència administrativa. Tanmateix, hi ha diverses exclusions: d'una banda, les biblioteques privades, que pertanyen a particulars o a entitats, la utilització de les quals no està permesa al públic, ni tan sols en condicions especials. D'altra banda, no s'hi inclouen les biblioteques escolars. A partir de l'any 2016 s'obté informació de les biblioteques militars a Catalunya.

Quan el valor és inferior al de la unitat mínima que permet estimar l'operació estadística, o afecta el secret estadístic, el símbol utilitzat és "..".