Saltar al contingut principal

Comptabilitat trimestral. T2/2024

El producte interior brut de Catalunya registra una variació interanual del 3,0% al segon trimestre del 2024. En termes intertrimestrals, la variació és del 0,9%.

Infografia

InfografiaPIBT

Les estimacions de la Comptabilitat trimestral del segon trimestre del 2024 incorporen la informació econòmica conjuntural disponible en el moment que s'elaboren, la qual cosa ha comportat l’augment d'una dècima, tant en la taxa de variació interanual com en la intertrimestral, respecte de l'avanç del PIB del segon trimestre publicat el 31 de juliol de 2024.

Des de l'òptica de la demanda, la demanda interna és el component que més contribueix al creixement del PIB, amb una variació del 3,1%, set dècimes més que el trimestre precedent (2,4%). Aquest creixement s'explica pels increments del consum de les administracions públiques (3,9%) i el consum de les llars (2,6%). D'altra banda, la formació bruta de capital presenta una taxa interanual del 3,4%, dada que s'explica pel creixement de la inversió en béns d'equipament (5,3%) i pel creixement de la inversió en construcció (1,6%).

Pel que fa al sector exterior, les exportacions totals presenten una variació interanual del 0,6%, fruit d’una evolució diferenciada dels seus components: les exportacions de béns i serveis disminueixen un −1,5%, mentre que el consum dels estrangers al territori creix un 13,1%. Pel que fa a les importacions, presenten una taxa interanual de l'1,5%, resultat de l'evolució de les importacions de béns i serveis (1,6%) i del consum dels residents a l'estranger (0,3%).

Des de l'òptica de l'oferta, tots els sectors mostren evolucions positives de l'activitat. Destaquen la indústria, amb un creixement del 5,0%, i l'agricultura, que creix un 10,9%. La construcció augmenta un 3,6% i els serveis, un 2,4%.

La Comptabilitat trimestral és congruent amb els corresponents Comptes econòmics anuals de Catalunya. Les sèries trimestrals s'han de considerar provisionals, atès que la coherència necessària entre les estimacions anuals i les trimestrals obliga a modificar les estimacions trimestrals, com a mínim mentre les estimacions anuals tenen caràcter provisional.